Uitgesproken Ank: Horloge schiet in normaal functioneren tekort

Categorie
Gepubliceerd op: 1 september 2021
Bijgewerkt op: 1 september 2021
UA Horloge 800 X 400

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over het functioneren van batterijen die in bepaalde horloges zitten. 

De consument

Het door mij gekochte horloge loopt bij gewoon gebruik om de pols, met hartslagmeting, binnen tien uur leeg. Zonder dat ik andere activiteiten laat meten. De verkoper stelt dat de normale batterijduur elf dagen is. Er staat wel bij dat de werking van de batterij na een aantal jaren minder kan worden, tot ongeveer 80%. Ik heb het nu bijna drie jaar, dan kom ik nog op acht dagen. Ik heb het gekocht voor triatlon-trainingen en wedstrijden. Dus ook om mee te zwemmen. Ik wil kosteloze vervanging of reparatie.

De ondernemer

Natuurlijk is dit erg vervelend, echter een batterij valt onder de normale slijtage van een horloge. We hebben een omruilvoorstel gedaan voor een nieuw horloge met korting en een nieuwe garantietermijn van twee jaar.

De deskundige

Herstel adviseer ik niet. Na uitgebreid onderzoek en testen constateer ik dat het horloge sneller leeg is dan dat de consument mag verwachten op basis van de informatie van de verkoper. De 80% capaciteit, die na een aantal jaar regulier gebruik verwacht mag worden, wordt niet gehaald. Als de accu vervangen wordt, is de kans groot dat de waterdichtheid daarna is afgenomen. Dus de enige goede oplossing is vervanging.

De commissie

Wij nemen de bevindingen en de conclusie van de deskundige grotendeels over. Het horloge schiet in normaal functioneren tekort. Het staat vast dat het horloge niet de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik nodig zijn en waaraan de consument niet hoeft te twijfelen. De klacht is gegrond. De verkoper mag repareren als het horloge al de beloofde eigenschappen zal behouden, anders dient het kosteloos vervangen te worden.

Mijn oordeel

Bij reparatie is de kans dat het horloge niet meer de eigenschappen bezit die de consument van het horloge mag verwachten. Bij aankoop is de keuze mede gemaakt op grond van de specificaties die vermeld waren. Een horloge dat bestand is tegen een druk tot een diepte van maximaal 50 meter en normaal gebruikt kan worden tijdens een triatlon. Eigenschappen waaraan de consument dus niet hoeft te twijfelen, ook niet na bijna 3 jaar gebruik.

Deel dit nieuwsartikel