Politie en bedrijven samen tegen diefstal inloggegevens

Categorie
Gepubliceerd op: 16 september 2022
Bijgewerkt op: 16 september 2022
Geschreven door
Ontwerp Zonder Titel (8) (1)

Onder de noemer No More Leaks gaan de politie en een groot aantal ondernemingen, waaronder Thuiswinkel.org, samen de strijd aan tegen misbruik van gestolen inloggegevens. Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime namens de politie, en de deelnemende partijen tekenden hiervoor een overeenkomst.

Steeds vaker stuit de politie op grote datalekken waarbij miljoenen inloggegevens van online accounts zijn buitgemaakt. Een wereldwijde ondergrondse online economie maakt het criminelen mogelijk eenvoudig beschikking te krijgen over deze gestolen inloggegevens. Daarmee proberen ze op geautomatiseerde wijze toegang te krijgen tot online accounts. Bijvoorbeeld om goederen of diensten op naam van de eigenaar te bestellen of persoonsgegevens te verzamelen voor identiteitsfraude of andere misdrijven. Door het internationale karakter van deze vorm van criminaliteit en allerlei anonimiseringstechnieken is het lastig deze criminelen op te sporen en voor de rechter te brengen.

Roland van Kortenhof, manager ict & operations bij Thuiswinkel.org: “Identiteitsfraude is een veel voorkomende vorm van online fraude. Er wordt gebruik gemaakt van accounts van bestaande klanten van webwinkels en misbruik is lastig te herkennen. Deze lijst van politie is een fantastische tool voor webwinkels om weerbaarder te zijn tegen deze vorm van fraude.”

Preventieve aanpak

Een preventieve aanpak waarbij het criminele verdienmodel wordt doorbroken, is het meest efficiënte middel om doeltreffend op te treden tegen deze vorm van online criminaliteit. Met dat uitgangspunt heeft de politie het project No More Leaks opgezet. Dat is een publiek-privaat samenwerkingsverband tussen de politie en een groot aantal ondernemingen met veel online accounthouders.

Extra beveiliging

Met het project No More Leaks wil de politie misbruik van inloggegevens tegengaan door deze data ‘gehasht’ te verstrekken aan de deelnemende partijen. Daarmee wordt bedoeld dat de gebruikersnamen en wachtwoorden met behulp van een wiskundige berekening worden versleuteld. De deelnemende ondernemingen kunnen deze lijsten met hashes gebruiken als extra beveiligingsmaatregel in hun inlogproces. Als een hash overeenkomt, krijg jij als consument een wachtwoordwijzigingsverzoek om zo mogelijke (verdere) schade te voorkomen.

Aangesloten bedrijven

De effectiviteit van het project neemt toe naarmate de hoeveelheid inloggegevens groeit en er meer bedrijven aansluiten. Ondernemingen zoals KPN, Randstad, Tweakers.net, Nederlandse Loterij, OneWelcome, Greenwheels en WeGo B.V hebben al toegezegd mee te doen. Belangenvereniging Thuiswinkel.org participeert als faciliterende partij. Deelname aan No More Leaks is gratis en heeft als doel de samenleving digitaal veiliger te maken, bedrijven weerbaarder te maken en daarbij het misbruik van klantenaccounts en daaruit voortkomende criminaliteit te verminderen.

Privacy

De gegevens worden op voor de politie beschikbare systemen intern opgeslagen en uitsluitend versleuteld gedeeld met de deelnemende partijen. Deze verstrekking is juridisch mogelijk op basis van artikel 20 van de Wet Politiegegevens. Net als de politie nemen de deelnemende partijen technische en organisatorische maatregelen om de gegevens te beveiligen en de privacy van de gegevens te waarborgen.

Cybersecurity wordt een steeds belangrijker onderwerp. Veilig online kunnen shoppen is voor consumenten essentieel. Thuiswinkel.org heeft verschillende kennis- en nieuwsartikelen over dit onderwerp, zodat jij als consument veilig gebruik kan maken van online shoppen.

BEKIJK DE ARTIKELEN

 

 

 

 

Deel dit nieuwsartikel