Laat je niet oplichten tijdens online daten

Gepubliceerd op: 16 oktober 2023
Bijgewerkt op: 17 oktober 2023
Cybercriminelen 800X400

Cybercriminelen maken op online dating apps en websites jaarlijks heel veel slachtoffers. Hoewel hun aanpak in de kern vaak hetzelfde is, zien we dat ze steeds nieuwe manieren bedenken om van mensen geld af te troggelen. Het is daarom goed om deze vorm van online oplichting onder de aandacht te brengen.

Online datingfraude is niet nieuw. Al jaren is het een van de populairste vormen van online oplichten. Een hele vervelende, omdat misbruik wordt gemaakt van hele menselijke emoties. Oplichters maken nepprofielen aan op sociale media en datingapps om slachtoffers te zoeken. Ook zijn er online veel neppe datingsites met nepprofielen te vinden waar cybercriminelen achter zitten. Gebruikers moeten bijvoorbeeld een premium abonnement afsluiten om met anderen – nepprofielen – in contact te komen. Nadat ze je vertrouwen hebben gewonnen, vragen de oplichters je om privé foto’s met hen te delen, geld te sturen of spullen voor hen te kopen. Bijvoorbeeld om te investeren in crypto’s of geld voor een noodgeval. Maar ook lezen we helaas steeds meer over sextortion, waarbij criminelen hun slachtoffers chanteren met privé foto’s.

Oplichting kan iedereen overkomen

Hoe jong of oud je ook bent, hoe technisch onderlegd je ook bent en hoelang je ook al op apps als Tinder of Bumble zit: opgelicht worden tijdens het online daten kan iedereen overkomen. Cybercriminelen investeren veel tijd en geld om mensen te kunnen oplichten. Ze zijn goed georganiseerd en kennen de kwetsbaarheden van specifieke doelgroepen goed.

Volgens cijfers van de Amerikaanse Federal Trade Commission is online datingfraude de meest voorkomende manier waarop van mensen tussen 40 en 79 geld wordt afgetroggeld. En afgelopen jaar was de sugar daddy scam bijvoorbeeld populair, waarbij cybercriminelen zich juist richten op jonge vrouwen en mannen die het financieel moeilijk hebben. Een sugar daddy (suikeroom) geeft geld of cadeaus in ruil voor gezelschap en soms ook voor seksuele handelingen. Oplichters maken daar misbruik van en doen zich voor als een sugar daddy. Voordat slachtoffers geld ontvangen, worden zij gevraagd om ter ‘verificatie’ persoonlijke informatie te delen of wat geld te sturen via betaalmethoden als Paypal of Venmo. Wanneer zij dit hebben gedaan, verbreekt de oplichter het contact.

Hoe herken je een oplichter online?

Hoewel oplichters nieuwe manieren blijven bedenken, zien we dat de aanpak in de kern vaak hetzelfde is. De belangrijkste kenmerken waaraan je (het profiel van) een oplichter kan herkennen zijn:

  • Degene met wie je praat, woont in een ander land of ver van je vandaan.
  • Het profiel lijkt te mooi om waar te zijn of bevat weinig foto's.
  • Degene met wie je praat, vraagt je om geld.
  • Degene met wie je praat, heeft het over mogelijkheden om te investeren en blijft je aansporen om
    mee te doen.
  • Degene met wie je praat, heeft altijd smoesjes om niet met je te (video)bellen en je niet persoonlijk te ontmoeten.
  • Degene met wie je praat, geeft je extreem veel aandacht, complimenten en cadeautjes. Dit heet
    lovebombing.
  • Degene met wie je praat, schrijft vaak in slecht Nederlands of Engels. Cybercriminelen houden zich
    niet aan landsgrenzen, maar gaan van overal ter wereld te werk. 

Het herkennen van een nep datingsite is minder makkelijk. Door alert te zijn op bovenstaande kenmerken kom je een heel eind, maar vertrouw je het alsnog niet helemaal? Gebruik dan ScamCheck om te controleren wat de kans is dat een website of link oplichterij of betrouwbaar is. 

ScamCheck

Deel dit nieuwsartikel