Nederlandse retailers én consumenten draaien op voor kosten door verbod op gebruikersvergoeding

Categorie
Gepubliceerd op: 25 januari 2022
Bijgewerkt op: 25 januari 2022
Geschreven door
Wethamer En Laptop 800X400

Nederlandse retailers mogen geen vergoeding bij de consument in rekening brengen als een product na twee jaar stuk gaat. Dit is een direct gevolg van nieuwe wetgeving waarover de Tweede Kamer woensdag beslist. Thuiswinkel.org vraagt het parlement met klem om de wetgeving niet nodeloos op te plussen met kostbare lokale regels.

Thuiswinkel.org vraagt de Tweede Kamer om herziening garantieregels

Nederland langere garantietermijn dan Europa

Europa kent een maximale garantietermijn van twee jaar. Het oorspronkelijke Europese wetsvoorstel heeft als doel om in alle EU-landen deze termijn te laten gelden. De Nederlandse wetgever blijft, ondanks veel discussie tussen consumenten en verkopers, vasthouden aan het Nederlandse systeem van een onbepaalde garantietermijn. Garantietermijnen worden dan gekoppeld aan de verwachte levensduur van een product.

In de eerste plaats vindt Thuiswinkel.org dat in Nederland dezelfde regels, dus maximaal twee jaar, moeten gelden zoals in de rest van Europa. Kan dat niet, dan moeten retailers toch minstens de mogelijkheid hebben om een gebruikersvergoeding in rekening te brengen bij de consument.

Gebruiksvergoeding betalen vaak geen probleem

Thuiswinkel.org vindt het alleszins redelijk dat bij gebruik langer dan twee jaar, de verkoper het recht heeft om een billijke vergoeding te vragen voor de periode dat de koper normaal gebruik heeft kunnen maken van het product. Krijgt de consument een geheel nieuw product, dan is er sprake van een aanzienlijke verlenging van de gebruiksduur, omdat de gebruiksduur dan opnieuw begint. Ten Ham: “In de dagelijkse praktijk hebben consumenten doorgaans geen enkele moeite met de geldelijke verrekening van een vergoeding voor dit langere gebruik. Zij begrijpen ook dat ze een aantal jaar naar volle tevredenheid gebruik hebben kunnen maken van het product.”

Verplichting tot leveren updates niet taak van verkoper

Naast het verbod op de gebruiksvergoeding, ziet Thuiswinkel.org ook problemen met de verplichting tot het leveren van updates. Door de nieuwe wetgeving wordt de verkoper namelijk aansprakelijk voor het niet leveren van updates. In andere landen kan eenvoudig worden vastgehouden aan de Europese garantietermijn van 2 jaar, maar door de verlengde garantietermijn in Nederland, kunnen consumenten hier langer aanspraak maken op updates.

“Nederlandse verkopers kunnen dan door de consument aansprakelijk worden gesteld voor het niet leveren van updates. Daarnaast kunnen ze producten die niet kunnen worden geüpdatet, terugsturen naar de verkoper. De verkoper heeft hier echter helemaal geen invloed op. Het is de fabrikant die de updates levert en die zal zijn updatebeleid niet aanpassen aan Nederlandse wetgeving”, zegt Marlene ten Ham. “Kortom, de regelgeving zorgt voor allerlei problemen omdat Nederland afwijkt van Europese regelgeving. Er is hierdoor sprake van een oneerlijke concurrentiepositie ten opzichte van andere EU-landen. Wij vragen met klem om deze wetswijzigingen niet door te voeren, om zo de Nederlandse retailer én de consument te beschermen.”

Download hier de brief die wij naar de Tweede Kamer hebben gestuurd

 

Deel dit nieuwsartikel