Douane waarschuwt voor extra kosten Britse webshops

Categorie
Gepubliceerd op: 2 februari 2021
Bijgewerkt op: 2 februari 2021
Geschreven door
Brexit2

Brexit is een feit. Daardoor gelden naast andere regels voor reizigersbagage óók andere regels voor internetaankopen. In dit artikel legt de Nederlandse Douane graag uit wat er voor consumenten die bij Britse webwinkels shoppen is veranderd.

Zo moet iedereen die iets bestelt bij een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde webshop in Nederland btw betalen over aankopen die € 22,- of meer kosten. Daarnaast betaal je invoerrechten over producten met een aankoopwaarde die hoger is dan € 150,-.

Veel mensen verwachtten dat Brexit invloed zou hebben op aankopen bij Britse webshops, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Douane. Toch denkt bijna een kwart van de respondenten dat de Brexit geen gevolgen heeft op hun eigen shopgedrag. Zij verwachten evenveel aankopen te doen in Britse webshops, ook als er eventuele bijkomende kosten zijn.

Mariska Mirer, specialist Post & Koeriers bij de Douane, vertelt erover: “Als gevolg van corona shoppen steeds meer mensen online. Ook bij Britse webshops. Daarom vragen we mensen nu rekening te houden met de veranderde regels over het betalen van btw en invoerrechten. Als je je hier niet van bewust bent, kan dit een vervelende verrassing zijn.”

De regels om iets te bestellen bij een Britse webshop zijn vanaf 1 januari 2021 hetzelfde als wanneer je iets bestelt buiten de EU, zoals in de Verenigde Staten of China. Je betaalt btw over aankopen die € 22,- of meer kosten. Ook betaal je invoerrechten als de aankoopwaarde hoger is dan € 150,-. In beide gevallen betaal je de bijkomende kosten aan de pakketbezorger, die daarvoor ook inklaringskosten rekent.

Let op wat je koopt

Niet alles wat je koopt, mag je invoeren. Nepartikelen, zoals namaakschoenen, neemt de Douane altijd in beslag. Zonde van het geld dus. Ook andere producten mogen Nederland niet in. Denk aan etenswaar zoals kaas en vlees, kunst en antiek, producten van beschermde diersoorten en medicijnen.

Meer informatie?

Om zeker te zijn van je aankoop bij een Britse webwinkel, kun je het beste even de douaneregels checken op douane.nl/internetaankopen of je vraag aan de virtuele assistent daar.

Deel dit nieuwsartikel