De vormen van online fraude

Gepubliceerd op: 19 januari 2024
Bijgewerkt op: 19 januari 2024
Cyber Security (3)

Het Digital Trust Center geeft met hun DTC-campagne meerdere tips over verschillende onderwerpen rondom cybersecurity. We gaan in dit artikel dieper in op de vormen van online fraude.

Welke soorten digitale fraude zijn er?

We doen steeds meer zaken online. Inkooporders, belastingaangifte en de klantadministratie bijvoorbeeld. Dat maakt ondernemen gemakkelijk maar betekent ook dat we veel digitale berichten ontvangen. Fraudeurs spelen handig op deze ontwikkeling in en mengen zich in dit berichtenverkeer met de bedoeling om je te misleiden. Daarbij kunnen ze gebruik maken van informatie die ze online of op social media verzameld hebben. Ook maken ze graag misbruik van onze menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, angst, hebzucht en vertrouwen. Omdat fraudeurs gebruik maken van slinkse trucs kan fraude echt iedereen overkomen. Het Digital Trust Center omschrijft op hun website de volgende vormen van fraude:

- BEC fraude
- CEO-fraude
- Consent phishing
- Deepfake
- DNS-spoofing
- Formjacking
- Helpdeskfraude
- Phishing
- Qishing of QR-code fraude
- Sms phishing
- Social engineering
- Spear phishing
- Spoofing
- Typosquatting
- Voice phishing
- Whale phishing

Veilig internetten is heel belangrijk. Ga naar de website van het Digital Trust Center en lees meer over bovenstaande vormen van online fraude. 

BEZOEK DE WEBSITE >

Deel dit nieuwsartikel