CO2-uitstoot per e-commercepakket afgelopen 5 jaar met 56% gedaald

Categorie
Gepubliceerd op: 15 december 2023
Bijgewerkt op: 15 december 2023
Geschreven door
Cover Footprint Monitor 800 X 400

De CO2-uitstoot in de last mile voor een e-commercepakket is ten opzichte van 2018 gedaald met 56% tot gemiddeld 100 gram CO2 per pakket. Dit blijkt uit onderzoek van Thuiswinkel.org, dat is uitgevoerd in samenwerking met Topsector Logistiek, en verschillende vervoerders en webwinkels. De sector stelt zich nu als doel om de CO2-uitstoot in de last mile te reduceren met 90% in 2030.

Download hier het rapport


Uitstoot per pakket is afgenomen

De afgelopen jaren is de e-commercesector ongekend hard gegroeid. Waar er in 2018 nog 351 miljoen pakketten verder verstuurd, is dat in 2022 gestegen naar 611 miljoen. De gemiddelde uitstoot per verzonden e-commercepakket was in 2018 gemiddeld 230 gram CO2 per pakket. In 2022 is dit afgenomen naar 100 gram CO2-uitstoot per pakket (-56%). Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org: “Dat is een heel mooie stap. De afname in CO2-uitstoot komt met name door een verhoogde efficiëntie in de last mile. Denk aan meer depots, meer voertuigen met lagere emissies en kleinere verpakkingen zodat er meer pakketten in de vervoersmiddelen passen en er zijn stappen gezet op het gebied van elektrificering en fietsbezorging. Als e-commercesector willen we door samenwerking komen tot grip op en reductie van CO2-uitstoot van de leveringen van online bestellingen. Uit deze monitor blijkt nu dat we goed op weg zijn, maar we hebben zeker ook nog wat te winnen.” Herman Wagter, programmamanager Topsector Logistiek: “De e-commercesector laat hier een mooie samenwerking zien in het steeds beter berekenen van de CO2-uitstoot. Dit helpt om effectief te reduceren en daarin ook de consument mee te nemen.”


Bezorging bij het afhaalpunt niet altijd klimaatvriendelijker

Gemiddeld genomen zorgt het laten bezorgen van een online bestelling bij een afhaalpunt voor 10% minder CO2-uitstoot dan de bestelling laten thuisbezorgen. Maar het is vervolgens afhankelijk van het vervoersmiddel van de consument of het bezorgen bij een afhaalpunt ook daadwerkelijk beter is voor het milieu. Thuisbezorgen kost gemiddeld 100 gram CO2-uitstoot. Een gemiddelde personenauto die op benzine rijdt, stoot met 1 km rijden meer uit, namelijk gemiddeld 204 gram CO2. Ten Ham: “Een online bestelling thuis laten bezorgen veroorzaakt dus vaak minder CO2-uitstoot dan zelf met de auto naar het afhaalpunt rijden. Uit onderzoek van TNO blijkt dat 33% van de pakketten die afgeleverd wordt bij een afhaalpunt wordt opgehaald met de auto. Ons advies: haal je pakket lopend of met de fiets op bij een afhaalpunt. Lukt dat om wat voor reden niet, laat het pakket dan liever thuisbezorgen.”

Sector wil verdere reductie CO2-uitstoot

De e-commercesector heeft de ambitie om de CO2-uitstoot in de last mile met 90% te reduceren in 2030 ten opzichte van 2018. Ten Ham: “Uit dit onderzoek blijkt dat nog maar een relatief klein deel van alle pakketten in de last mile zonder CO2-uitstoot bezorgd wordt: bijvoorbeeld door een bus op groene stroom of met de fiets. Hier valt dus nog wat winst te behalen. Ook kijken we naar het transport vóór de last mile: we streven naar meer efficiëntie door slim datagebruik en het gebruik van duurzamere brandstof. Daarnaast adviseren wij webshops om duidelijk te communiceren richting de consument over het maken van duurzamere bezorgkeuzes. Eerder onderzoek wees uit dat consumenten in de check-out van de webwinkel goed te stimuleren zijn om een duurzamere bezorgoptie te kiezen.”

Download de
E-commerce Delivery Footprint Monitor

De E-commerce Delivery Footprint Monitor geeft inzicht in de last mile van online aankopen. Download hier gratis het rapport.

Footprint Monitor Cover Download Pagina

Deel dit nieuwsartikel