Aangescherpte regels voor geadresseerde reclamepost

Categorie
Gepubliceerd op: 1 april 2021
Bijgewerkt op: 22 april 2021
E Mailmarketing Brief Met Notificatie (2) 800X400

De aanstaande update van de Reclamecode Postfilter biedt afzenders van geadresseerde reclamepost duidelijkere richtlijnen en maakt het voor consumenten makkelijker om aan te geven welke post ze wel en niet willen ontvangen. Een opvallende wijziging: verzenders van ongevraagde geadresseerde reclamepost zijn voortaan verplicht om op hun post te vermelden hoe ontvangers zich ervoor kunnen afmelden. De vernieuwde geldt vanaf maandag 1 april in heel Nederland.

Belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Code Postfilter

Vanaf dit jaar zijn afzenders van ongevraagde geadresseerde reclamepost verplicht om op hun reclame-uitingen een verwijzing naar Postfilter te zetten. Een aantal voorbeeldzinnen is in de code opgenomen, waaronder “Geen reclamepost meer ontvangen? Via www.postfilter.nl meldt u zich eenvoudig af voor reclamepost van adverteerders waar u niet klant bent of klant was.” of “Geen reclamepost meer? Maak uw bezwaar bekend via www.postfilter.nl.” Er mogen uiteraard ook alternatieve zinnen met eenzelfde  verwijzing mogen worden gebruikt.

Vernieuwde code, nieuwe website Postfilter

Zo weten ontvangers precies waar ze hun ontvangstvoorkeuren kunnen doorgeven: via het vernieuwde postfilter.nl. Op verzoek van consumenten is op de nieuwe site het registratieproces versimpeld, wordt er minder jargon gebruikt en krijgen gebruikers de mogelijkheid om een Postfilter in te stellen zonder daarbij hun naam en e-mailadres te delen.

Stichting Postfilter – de organisatie die verantwoordelijk is voor de code – voerde wijzigingen door na een uitgebreid onderzoek onder consumenten in 2020. Hieruit bleek onder andere dat zij vinden dat meldpunt Postfilter meer naamsbekendheid moest krijgen, zodat voor mensen duidelijker is via welke weg ze ongevraagde geadresseerde reclamepost kunnen stoppen. Ook stipten gebruikers verbeterpunten aan bij het instellen van een Postfilter.

Over Stichting Postfilter

Stichting Postfilter is een initiatief van het Nederlandse bedrijfsleven en verschillende maatschappelijke en

Belangenorganisaties, waaronder Thuiswinkel.org. Het doel van de stichting is om een gezonde relatie tussen verzenders en ontvangers van geadresseerde reclamepost te bevorderen. Aan de ene kant door consument een plek te bieden waar ze kunnen doorgeven welke geadresseerde reclamepost zij niet langer willen ontvangen. Aan de andere kant door adverteerders duidelijke richtlijnen te geven en ze aansluiting te bieden op de registers van Postfilter en het Nationaal Overledenenregister.

Bedrijven zijn in Nederland verplicht om Postfilter-voorkeuren te respecteren. De Stichting Reclame Code ziet erop toe dat de regels uit de bijzondere Reclamecode Postfilter worden nageleefd. Consumenten die na registratie toch nog ongevraagde gedresseerde reclamepost ontvangen, kunnen een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie.

Deel dit nieuwsartikel