Op 28 mei is de nieuwe Europese richtlijn, modernisering consumentenbescherming (OMNIBUS), in werking getreden. Deze wet heeft op een aantal onderwerpen gevolgen voor online ondernemers, en dus ook voor de online consument. In deze serie leggen we je per onderwerp uit wat de richtlijn inhoudt. In dit artikel gaan we in op reviews. Webshops, platformen en alle andere websites die klantenreviews tonen van koopervaringen of van producten of diensten moeten door de nieuwe wetgeving hun consumenten informeren over hoe zij garanderen dat reviews echt zijn.
In de nieuwe wet wordt de verantwoordelijkheid dus echt neergelegd bij de webshop, het platform of de website. Die moet zich er voortaan van verzekeren dat de gepubliceerde beoordelingen echt afkomstig zijn van mensen die het product of de dienst hebben gebruikt.
Kortom: een bedrijf moet transparant zijn over hoe de reviews op de website tot stand komen.
De nieuwe wetgeving is opgesteld voor de modernisering van de consumentenbescherming en stelt regels aan het tonen van reviews. Dat is nodig omdat uit onderzoek blijkt dat online veel neppe en onbetrouwbare reviews worden getoond. Consumenten vinden reviews belangrijk in hun aankoopbesluiten en moeten dus zeker weten dat ze kunnen vertrouwen op waarheidsgetrouwe klantbeoordelingen.
Thuiswinkel.org vindt het belangrijk dat een consument met vertrouwen online kan shoppen. Hij moet er dan ook vanuit kunnen gaan dat reviews van echte klanten afkomstig zijn en ‘eerlijk’ zijn. Als een webshop, platform of website werkt met neppe reviews is dit een oneerlijke handelspraktijk en misleidend voor de consument.
Thuiswinkel.org volgt de nieuwe wetgeving rondom reviews daarom op de voet en zal voortaan ook in haar juridische certificering controleren of een webshop kan garanderen dat reviews van echte klanten afkomstig is en bijvoorbeeld niet zijn gesponsord.