Dit jaar is anders dan andere jaren. En datzelfde zal gelden voor Oud & Nieuw. In november bekend dat er dit jaar een vuurwerkverbod geldt. Dat verbod geldt overigens niet voor knalerwten en sterretjes. Maar let op, want ook die mag je niet online bestellen en thuis laten bezorgen. In dit artikel lees je er alles over.

Vuurwerkverbod in 2020

Het kabinet snapt heeft in november officieel besloten om een vuurwerkverbod in te stellen. Knal- en sierwerk zijn dit jaar verboden. Sterretjes, knalerwtjes, trektouwtjes en carbidschieten worden wel toegestaan.

Mag ik categorie 1-vuurwerk thuis laten bezorgen?

Ook categorie 1-vuurwerk, bijvoorbeeld sterretjes en knalerwten, mogen niet met de post verstuurd worden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft de branche ook geen toestemming om in verband met de lockdown zelf vuurwerk te gaan bezorgen of speciale loketten te openen, meldt branchevereniging Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) vandaag volgens Nu.nl.

Waarom mag je vuurwerk niet thuis ontvangen?

Het is in Nederland verboden om vuurwerk per post te versturen of thuis te ontvangen. Je zult dus altijd even langs de verkoper (legaal verkooppunt) moeten om je vuurwerkpakket op te halen. De reden hiervoor is dat verzending levensgevaarlijk is. Niet alleen voor de besteller, maar ook voor de huisgenoten, buren, pakketbezorgers en distributiediensten.

Vuurwerk ophalen in de winkel

In Nederland zijn de regels omtrent de verkoop van vuurwerk vastgelegd in het vuurwerkbesluit. Het besluit zegt dat je wel vuurwerk online mag kopen, maar dat je het niet thuis mag laten bezorgen. Normaal gesproken mag je de bestelling ophalen bij een legaal verkooppunt op 29, 30 of 31 december. Valt een van deze dagen op een zondag? Dan mag je ook op 28 december vuurwerk afhalen. Alleen op die dagen is het toegestaan om vuurwerk bij je te hebben. Dit jaar geldt een vuurwerkverbod en door de lockdown mogen vuurwerkwinkels ook niet open. 

Mag ik vuurwerk in het buitenland bestellen?

Aangezien het verboden is om vuurwerk te laten bezorgen met een pakketdienst, mag je dus ook niet bestellen bij een buitenlandse webshop en je vuurwerk thuis laten leveren. Het vuurwerk dat je bij een buitenlandse webshop bestelt, kan daarnaast in Nederland illegaal zijn. Daarnaast geldt dit jaar een vuurwerkverbod. 


Vragen?

Wil je meer weten? Ga dan naar de website van de politie voor meer informatie over dit onderwerp. Heb je andere juridische vragen? Ga dan naar het helpcenter.