In november werd bekend dat er dit jaar opnieuw een vuurwerkverbod geldt met Oud & Nieuw. De verkoop en het afsteken van vuurwerk wordt net als vorig jaar de komende jaarwisseling verboden. Dit tijdelijke vuurwerkverbod geldt overigens niet voor vuurwerk uit de zogeheten categorie 1. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, knalerwten, trektouwtjes en sierfonteintjes. Maar let op, want ook die mag je niet online bestellen en thuis laten bezorgen. In dit artikel lees je er alles over.

Vuurwerkverbod in 2021

Het kabinet heeft in november officieel besloten om net als vorig jaar een tijdelijk vuurwerkverbod voor consumenten in te stellen rond de jaarwisseling. Dit om een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen in verband met COVID-19. Knal- en zwaar sierwerk zoals vuurpijlen zijn dit jaar verboden. Kindervuurwerk zoals sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes zijn wel toegestaan en mogen het hele jaar door worden afgestoken. Licht siervuurwerk (categorie 2) zoals cakes en grondbloemen mag ook, maar mag alleen rond Oud & Nieuw afgestoken worden. 

Mag ik categorie 1-vuurwerk thuis laten bezorgen?

Ook categorie 1-vuurwerk, bijvoorbeeld sterretjes en knalerwten, mogen niet met de post verstuurd worden. 

Waarom mag je vuurwerk niet thuis ontvangen?

Het is in Nederland verboden om vuurwerk per post te versturen of thuis te ontvangen. Je zult dus altijd even langs de verkoper (legaal verkooppunt) moeten om je vuurwerkpakket op te halen. De reden hiervoor is dat verzending levensgevaarlijk is. Niet alleen voor de besteller, maar ook voor de huisgenoten, buren, pakketbezorgers en distributiediensten.

Vuurwerk ophalen in de winkel

In Nederland zijn de regels omtrent de verkoop van vuurwerk vastgelegd in het vuurwerkbesluit. Het besluit zegt dat je wel vuurwerk online mag kopen, maar dat je het niet thuis mag laten bezorgen. Normaal gesproken mag je vuurwerk in categorie 2 (licht siervuurwerk) alleen ophalen bij een legaal verkooppunt op 29, 30 en 31 december. Valt een van deze dagen op een zondag? Dan mag je ook op 28 december vuurwerk afhalen. Alleen op die dagen is het toegestaan om vuurwerk bij je te hebben. Vuurwerkverkopers zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven. Zij moeten ook uitleg geven over hoe je het vuurwerk veilig afsteekt. Je mag maximaal 25 kilogram vuurwerk in huis hebben.

Mag ik vuurwerk in het buitenland bestellen?

Aangezien het verboden is om vuurwerk te laten bezorgen met een pakketdienst, mag je dus ook niet bestellen bij een buitenlandse webshop en je vuurwerk thuis laten leveren. Het vuurwerk dat je bij een buitenlandse webshop bestelt, kan daarnaast in Nederland illegaal zijn. Daarnaast geldt dit jaar een vuurwerkverbod. 


Vragen?

Wil je meer weten? Ga dan naar de website van de politie voor meer informatie over dit onderwerp. Heb je andere juridische vragen? Ga dan naar het helpcenter.