Op deze pagina vind je antwoorden op de belangrijkste vragen rondom de impact van corona op de logistiek.

Staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op via redactie@thuiswinkel.org, zodat we samen tot een antwoord kunnen komen.

    • Thuiswinkel.org ontvangt veel vragen van consumenten over hoe zij nu gebruik moeten maken van hun herroepingsrecht. Ze vragen zich af of zij wel (veilig) hun bestelling terug kunnen sturen nu het dringende advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Een pakket binnen 14 dagen terugsturen, kan dan lastig worden. Om deze drempel bij consumenten weg te nemen, en de veiligheid van online winkelen te garanderen, roept Thuiswinkel.org webwinkels op om de herroepingstermijn vanaf nu tijdelijk te verlengen naar minimaal 30 dagen.

      "Door webwinkels op te roepen hun herroepingstermijn tijdelijk te verlengen naar minimaal 30 dagen geven we de markt, consumenten en vervoerders rust. Tegelijkertijd garanderen webshops klanten nog altijd dezelfde rechten als voor de pandemie, maar in plaats van binnen 14 dagen aan te moeten geven dat ze een product retour willen sturen, wordt dit minimaal 30 dagen. Vervolgens hebben consumenten wettelijk gezien nog eens 14 dagen extra om het pakket daadwerkelijk te retourneren. Daarmee wordt het herroepingsrecht ten gunste van de klant uitgebreid. Het is aan individuele webwinkels om het advies van het verlengen van de herroepingstermijn over te nemen", geeft Wijnand Jongen, directeur bij Thuiswinkel.org, aan in dit artikel

       

      Herroepingstermijn tijdelijk verlengen naar 30 dagen? Consumenten blijven zoveel mogelijk thuis. Een pakket binnen 14 dagen terugsturen kan lastig worden. Het neemt de drempel bij de consument wet. Een tijdelijke herroepingstermijn van 30 dagen geeft de markt, de consument en de vervoerder rust.

    • De Nederlandse regering kondigde dit jaar verschillende lockdowns aan. Die verschillen in zwaarte en voor de (fysieke) retail zijn er verschillende scenario's mogelijk. 

      Click & Collect is toegestaan

      Wanneer Click & Collect is toegestaan, mogen fysieke winkels online bestelde producten afgeven bij de voordeur van de winkel. 

      Niet-essentiële winkels zijn gesloten

      Als niet-essentiële winkels moeten sluiten, mogen afhaalpunten open blijven en kunnen hier dus nog steeds bestellingen worden afgehaald of pakketjes worden verzonden. Let wel, het is aan de afhaalpunten zelf om de beslissing te nemen of zij open willen en/of kunnen blijven.

      Wat doen de vervoerders? 

      Wil je meer weten over de status van afhaalpunten en/of vervoerders? Kijk dan op de website van je vervoerder. De meesten hebben een webpagina ingericht waarin ze je informeren over hun maatregelen met betrekking tot het coronavirus:

    • Pas je cookie-instellingen aan om deze video te bekijken.

      Transport en Logistiek Nederland, TLN, heeft een uitgebreid document opgesteld met de regels in de verschillende landen. 

      • Op goederenvervoer gelden vooralsnog geen beperkingen, ook niet aan grenzen.
      • Wel hebben sommige landen hun grenzen voor personenverkeer beperkt of gesloten.
      • Verscherpte douaneprocedures voor goederen zijn nog niet aan de orde. 

      Houd er wel rekening mee dat er capaciteitsproblemen kunnen ontstaan. Ongeveer vijftig procent van de luchtvracht gaat via passagiersvluchten. Een deel van deze vluchten zal uitvallen, omdat er minder passagiers zullen zijn. 

      Houd dus rekening met een langere verzendtijd en hogere kosten.

      Op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op één van onderstaande landen.

      Bron & meer informatie: RVO

    • Op dit moment staan de vervoerders onder grote druk om alle pakketten bij de klanten te krijgen. Als webwinkelier kun je je vervoerder helpen om het logistieke proces in deze tijd zo soepel mogelijk te laten verlopen.

      • Spreiding
        Als het kan om pakketten aan het einde van de week te leveren, dan heeft dat vaak de voorkeur. Aan het begin van de week is het over het algemeen drukker dan aan het einde van de week. Een meer gelijkmatige verdeling over de week helpt om pakketten sneller te verwerken. Neem hierover contact over met je vervoerder en stem samen het meest ideale moment voor bezorging af.
      • Verpakken
        Pak de pakjes in een zo klein mogelijke verpakking in. Dit scheelt transport, want kleine pakketten kunnen sneller worden verwerkt en zijn makkelijker te leveren. Bovendien is het goed voor het milieu omdat het transport zo efficiënter kan worden uitgevoerd en er dus minder lucht wordt vervoerd.
    • De vervoerders staan onder grote druk vanwege de grote hoeveelheid pakketjes die is ontstaan door de feestdagen en de sluiting van niet-essentiële winkels. Als de druk op de vervoerdersketen te groot worden, is het mogelijk dat de overheid maatregelen treft om de pakkettenstroom in goede banen te leiden. Zo kan zij vervoerders verplichten om onderscheid te maken in de levering van essentiële producten (artikelen die naast voeding nodig zijn om thuis te kunnen (over)leven, zoals babyspullen, artikelen voor dagelijkste verzorging en dierenbenodigdheden, en producten om thuis te kunnen werken) en niet-essentiële producten. In dat geval ligt het dus aan de producten die je aanbiedt of ze wel (tijdig) bij je klanten bezorgd kunnen worden en is het verstandig om je klanten hierover te informeren.

    • Amerikaans onderzoek laat zien dat het coronavirus onder ideale omstandigheden tot wel 72 uur intact blijft op oppervlakten van plastic en roestvrij staal. Op karton is dit ongeveer één dag en in heel kleine druppeltjes in de lucht, zogeheten aerosolen, kan het een paar uur 'overleven'. Dit wil nog niet zeggen dat het virus via een ander materiaal ook overdraagbaar is, dat het zich kan verspreiden of dat het besmettelijk blijft. Daarvoor zijn in de lab-testen geen concrete bewijzen gevonden.

      De huidige hygiëneadviezen van RIVM sluiten daar goed bij aan. Zij stellen ook dat het coronavirus zich hoofdzakelijk verspreidt via mensen. De kans dat je besmet raakt via het aanraken van producten of oppervlakten is erg klein. Neem de maatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken en was regelmatig je handen.

      Bij het versturen van pakketjes is het daarom verstandig je klanten goed te informeren, want veiligheid gaat boven alles. Zo is het altijd aan te raden om het pakket meteen uit te pakken en de kartonnen verzenddoos of de papieren tasjes weg te gooien. Wijs er ook op dat de ontvanger naderhand zijn handen zorgvuldig wast. Eventueel kun je je klanten ook aanraden om de kartonnen of plastic verpakking veiligheidshalve af te nemen met een desinfecterend, op alcohol gebaseerd middel.

      Laatst geüpdatet: 11 februari 2021

    • Sommige grote producten, zoals televisies en koelkasten, worden door twee mensen geleverd en soms ook geïnstalleerd. Vervoerders leveren de producten nog wel, maar geven aan de huizen van de consumenten niet meer te betreden en de installatie of montage voorlopig niet uit te voeren. De bestelling wordt, net als andere bestellingen, afgeleverd aan de deur, met het in acht nemen van de voorzorgsmaatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden.

      Let op: informeer je klanten hier vooraf goed over, zeker als zij gewend zijn dat je producten installeert. Zo voorkom je onnodige retouren.

      Oude elektrische en elektronische apparaten retour nemen

      Webwinkels hebben de verplichting zelf te zorgen voor de inname van elektrische en elektronische apparaten. Deze regels zijn niet veranderd. Geef wel duidelijk aan dat je de apparaten alleen retour neemt als ze op de drempel staan. Vervoerders betreden de huizen niet. 

    • Ja. Post- en pakketbezorgers mogen ook hun post en pakketten tijdens de avondklok bezorgen. De bezorgers hebben een Eigen verklaring Avondklok en een Werkgeversverklaring Avondklok bij zich.

    • Je kunt de Werkgeversverklaring Avondklok downloaden via www.rijksoverheid.nl/avondklok. Mocht je hier niet uitkomen, kun je contact met ons opnemen via corona@thuiswinkel.org.