Wrap-up Dutch E-commerce Week dag 1: “Gewoon doen, maar denk wel na!”

Gepubliceerd op: 29 oktober 2020
Bijgewerkt op: 1 april 2021
Geschreven door
Shopping Today Dutch E Commerce Week

Woensdag 28 oktober was dag 1 van de digitale Dutch E-commerce Week. “Alles bij elkaar hebben we meer dan 1500 aanmeldingen gehad voor beide dagen. Ik ben trots op de organisatie en de flexibiliteit en welwillendheid van de sprekers. Het is fijn dat we op deze manier toch aan kennisdeling kunnen doen”, zegt Wijnand Jongen, directeur bij Thuiswinkel.org. De eerste dag had twee thema’s: marketplaces en cross-border. De belangrijkste conclusie die we kunnen trekken? Ga het gewoon proberen, maar denk na en vorm een heldere strategie.

Woensdag 28 oktober was dag 1 van de digitale Dutch E-commerce Week. “Alles bij elkaar hebben we meer dan 1500 aanmeldingen gehad voor beide dagen. Ik ben trots op de organisatie en de flexibiliteit en welwillendheid van de sprekers. Het is fijn dat we op deze manier toch aan kennisdeling kunnen doen”, zegt Wijnand Jongen, directeur bij Thuiswinkel.org. De eerste dag had twee thema’s: marketplaces en cross-border. De belangrijkste conclusie die we kunnen trekken? Ga het gewoon proberen, maar denk na en vorm een heldere strategie.

De maatregelen rond het coronavirus zorgden dit jaar voor een volledig digitale versie van de Dutch E-commerce Week. Hoewel de sprekers het live publiek misten, konden zij hun ervaringen toch goed overdragen in de opgebouwde studio in DeFabrique in Utrecht. De eerste keynotespreker was woensdag John Lin, strategy & business developer bij bol.com. In zijn digitale livepresentatie vertelde hij over de grote verschillen tussen e-commerce in China en Nederland. Verschillen die zijn ontstaan omdat in China vanuit noodzaak wordt gedacht en in het westen vanuit ‘nice to have’. Het verslag van zijn presentatie lees je hier.

Naduvi

Vervolgens gaf dagvoorzitter Wijnand Jongen het woord aan Bart Dingjan van Naduvi, de winnaar van de Beste Starter Award. Naduvi is een online outlet voor home and living. De oprichters, die een verleden hebben in home & living en e-commerce, zagen dat veel fabrikanten en merken blijven zitten met restvoorraad. Die kun je uiteraard zelf verkopen via een flash sale of een stock buyer, maar volgens Bart gaat dat altijd ten kosten van je merk of je portemonnee. Daarom hebben zij deze marktplaats opgericht, zodat ze goede producten alsnog kunnen verkopen aan consumenten.

Sanitairwinkel.nl

De derde keynote kwam van Sanitairwinkel.nl. Zij namen de kijkers mee in het marktplaatsavontuur dat ze een half jaar geleden zijn gestart. Hun belangrijkste tips:

  • Weet waar je aan begint, wat je nodig hebt en zorg voor een strategie.
  • Maak gebruik van een tool (zoals Channable, ChannelEngine, Tradebyte en ProductFlow) die past bij jouw wensen. Denk hierbij aan kosten, gebruiksgemak en mogelijkheden. En last but not least, laat vooral ook je ict-afdeling meekijken.
  • Bedenk goed welk assortiment je gaat aanbieden. Kies daarbij voor producten met hoge marges en een snelle levertijd.
  • Houd rekening met de andere afdelingen die de impact van marketplaces gaan voelen. Denk daarbij aan ict, klantenservice en logistiek.

Beerwulf

Daarna was het woord aan Beerwulf, de online bierverkoper. Hoewel zij pas drie jaar live zijn, hebben ze al vele transformaties ondergaan en genieten ze al veel internationale bekendheid. De COVID-19-uitbraak heeft gezorgd voor een shift in hun verkoop: inmiddels gaan er vele thuistaps over de digitale toonbank.

Twinkle 100

In de korte pauze die hierna volgde, werd de Twinkle100 gelanceerd. De top 10 werd live bekend gemaakt. Het hele persbericht lees je hier.

1.

 

bol.com

 

2.

 

Coolblue

 

3.

 

Albert Heijn

 

4.

 

Zalando

 

5.

 

wehkamp

 

6.

 

Amazon

 

7.

 

Jumbo

 

8.

 

About You

 

9.

 

de Bijenkorf

 

10.

 

H&M

 

Paneldiscussie over marketplaces

Na de pauze was het podium aan de paneldiscussie met bakker.com, tom-bv.com en Brabantia onder leiding van Jorrit Steinz van ChannelEngine.com. Al deze partijen zijn uiteraard actief op marketplaces en ook vanuit deze discussie werd duidelijk hoe belangrijk het is om mee te gaan met de trends en dat je daar moet zijn waar je klant is. Duidelijk hierbij is wel dat er goed onderzoek gedaan moet worden naar de mogelijkheden voor jouw merk of product en dat je echt een heldere strategie neer moet zetten. Verkopen via marketplaces is niet iets wat je er even bij doet. Je moet je organisatie er goed op inrichten.

DPD E-shopper Barometer

Elk jaar doet DPD onderzoek naar de online shopper in verschillende landen. Dat levert een uitgebreid rapport op met de wensen en voorkeuren van consumenten rond hun online shoppingtrips. Consumenten in de UK hebben hele andere voorkeuren dan die in Duitsland of Italië. De uitkomsten van de barometer lees je hier.

Refurbished.nl

Refurbished is gestart als webshop, maar getransformeerd naar marketplace. Inmiddels staan ze bovenaan in de Ecommerce50. Refurbished is naar eigen zeggen met 1000% gegroeid door focus. Ze werken solide, doen zaken een voor en en hebben een scherpe focus op techniek en de lange termijn. Hun cross-borderavontuur verloopt succesvol, maar ze zijn wel enkele valkuilen tegengekomen. Ze geven aan dat je vooral op moet letten met verschillen in taal, cultuur en marketing. En zeer belangrijk in hun visie: Als iemand ander het kan, kun jij het ook. Je moet het gewoon doen.

EDC Retail

De laatste keynotespreker van de dag was Joel Groen van EDC Retail, beter bekend als het moederbedrijf van onder andere de webshop EasyToys en de welbekende sponsordeal met FC Emmen. De missie van EDC is het doorbreken van taboes en hét platform zijn voor seksualiteit. Nu in Nederland, maar op weg om Europa te veroveren. Joel nam de kijker mee op pad, te beginnen met een analyse. Breng je klant in beeld, om vervolgens de logistiek van het te veroveren land uit te zoeken. Discretie is in deze branche belangrijk en verschilt per land, dus goed onderzoek is van belang. Vervolgens kiest EDC eerst voor een ‘soft launch’ om na een aantal maanden ‘echt’ te lanceren. Wil je echt cross-border groeien, dan raadt Joel aan om een ‘fail fast’-budget vast te stellen. En besef: Falen mag, daar leer je van.

Cross-border top 30-uitreiking

We sloten de dag af met een feestelijke uitreiking. Twinkle en Dexport brengen jaarlijks in kaart welke Nederlandse online verkopers het hardst groeien over de grens. We feliciteren natuurlijk Refurbished, de winnaar uit de top 30! De top 3 van de lijst bestond uit:

  1. Refurbished
  2. On that ass
  3. Picnic

Deel dit nieuwsartikel