Tijdens het Ledenfestival van Thuiswinkel.org vertelde Loek de Wijze, manager klantenservice van bol.com bij Teleperformance, over de impact die customer experience kan hebben op je sales en herhaalaankopen. Hij vertelt zijn verhaal aan de hand van een internationaal onderzoek dat ze hebben gedaan naar de impact van klantcontact.
Over het algemeen zijn er drie dingen schaars onder mensen: tijd, geld en energie. Je moet dus rekening houden met de wijze waarop mensen met je willen communiceren, via de kanalen die zij prettig vinden en op een manier dat het ze zo weinig mogelijk moeite kost en zoveel mogelijk beleving oplevert. Iedereen weet dat mensen communiceren via hun smartphone, dus hoe kun je ze hierin faciliteren?
Loek gaat dieper in op het onderzoek. In Nederland hebben ze 810 interviews binnen de (e-)retailbranche gedaan, onder mensen die het afgelopen jaar iets hebben gekocht in een webshop. Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen over het algemeen tevreden zijn over webshops (8,2) en veelal loyaal zijn. In het buitenland liggen deze cijfers hoger, geeft Loek aan. Dat komt omdat Nederlanders over het algemeen kritischer zijn dan andere nationaliteiten. Ook werd duidelijk dat het eindcijfer wordt beïnvloed door de grote webshops in Nederland, waar Nederlanders erg tevreden over zijn. Verder bleek dat nieuwe generaties kritischer zijn en sneller een lager cijfer geven. Zij haken ook sneller af als ze het niet naar hun zin hebben.
Loek vertelt verder dat er binnen de klantenservice relatief veel tijd wordt besteed aan wat hij noemt ‘waarde-loos’ contact. Dat is contact dat geen waarde oplevert voor je organisatie, waarbij je kunt denken aan vragen als ‘Waar is mijn pakketje?’. Loek raadt iedereen aan om dat contact zoveel mogelijk te automatiseren met artificial intelligence en machine learning.
Wat konden we nog meer leren van Loek en het onderzoek?
Volgens Loek is het klantcontact het perfecte moment om aan upsell te doen. Veel klantenservicemedewerkers vergeten dat of durven dat niet, maar aan het eind van een goed gesprek kun je best voorstellen doen voor andere of aanvullende producten. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten daar wel voor open staan en twee derde geeft zelfs aan het prettig te vinden om herinnerd te worden aan goede aanbiedingen. Dit laatste geldt met name voor jongeren.