Thuiswinkel.org wil digitale ME voor aanpak frauduleuze webshops

Categorie
Gepubliceerd op: 24 augustus 2020
Bijgewerkt op: 18 februari 2021
Geschreven door
Fraude & Veiligheid Toetsenbord Met Slotje Typende Handen 800X400

De belangenvereniging voor webwinkels roept op tot snellere actie tegen frauduleuze webwinkels. “We werken nauw samen met het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de politie, en we zien dat zij hard werken in de strijd tegen malafide webwinkels. Maar het kan en moet sneller”, zegt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. “Elke consument die gedupeerd wordt, is er een te veel.” In het NOS journaal van zaterdag jl. pleit Wijnand Jongen voor een digitale ME om frauduleuze webshops aan te pakken. 

Tijdens de coronamaanden zag de vereniging een forse toename van frauduleuze webshops. De forse omzetstijgingen door bestaande en nieuwe kopers trokken ook internetoplichters aan. “Sommige mensen, zeker de nieuwe online shopper, weten niet waar je op moet letten als je online winkelt,” zegt Wijnand Jongen. Criminelen zagen hun kans schoon en stampten webwinkels uit de grond. Met onlogische URL’s, extreem lage prijzen en de intentie om nooit spullen te leveren, zorgden zij voor veel frustratie onder consumenten. “Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Als een (merk)product ver onder de marktwaarde wordt verkocht, of als er onlogische producten worden verkocht, dan moet er bij consumenten een belletje gaan rinkelen”, gaat Wijnand verder.

Voorbeeld malafide webshop

Voorbeeld van een malafide webshop

De online-winkelwereld veiliger maken

Thuiswinkel.org zet zich al vijftien jaar in voor een veilige online-shopomgeving. “Door webwinkels te certificeren en te controleren op financieel, juridisch en veiligheidsgebied, helpen we de e-commercebranche een stap omhoog. De webwinkels met het Thuiswinkel Waarborg-logo en bijbehorende certificaat zijn te vertrouwen. Wij hercertificeren onze leden jaarlijks, om ze te helpen voldoen aan wet- en regelgeving. Daarnaast monitoren we klachten over alle webwinkels. Als het leden zijn, gaan we met ze in gesprek en zorgen we ervoor dat ze hun service verbeteren. Werkt dat niet, dan zijn we niet bang om ze te schorsen en pas weer toe te laten bij onze club als ze wel voldoen. Bij niet-leden geven we de klachten aan ze door en als het de spuigaten uitloopt, melden we ze bij het LMOI”, vertelt Wijnand Jongen.

Die samenwerking met het LMOI loopt goed, maar volgens Wijnand moet en kan het nog beter: “We moeten echt hard optreden tegen malafide shops. Online shoppen kan goed en veilig, maar de rotte appels moeten eruit. Het zou goed zijn als de politie meer kracht zet op digitale veiligheid en de malafide shops nog sneller offline kan halen. De samenwerking met banken, vervoerders, webshops, politie en hosters moet en kan nog beter.” Hiervoor werken we ook samen aan een cross-sectoraal frauderegister.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp