Tegemoetkoming voor ondernemers die geraakt zijn door Brexit

Categorie
Gepubliceerd op: 29 november 2022
Bijgewerkt op: 9 maart 2023
Geschreven door
Brexit - Brexit in Europa vlag 800 x 400

Doe je zaken met het Verenigd Koninkrijk? En heb je door de Brexit extra kosten moeten maken voor bijvoorbeeld scholing, software, voorlichtingscampagnes of extra transportmaterieel? De Brexit Adjustment Reserve (BAR) Bedrijfslevenregelingen geven een tegemoetkoming voor gemaakte kosten én voor kosten die je nog gaat maken.

De BAR in vogelvlucht
De BAR-bedrijfslevenregeling geeft een tegemoetkoming aan internationale ondernemers die door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (Brexit) extra kosten moesten of nog moeten maken. Het gaat niet om omzetverlies, maar om kosten als opleidingen, voorlichtingscampagnes, ICT-aanpassingen, extern advies en tijdelijke inhuur van transportmaterieel. De regeling is opgesplitst in twee delen: BAR Tegemoetkoming gemaakte kosten en een deel voor voor nog te maken kosten

  • Op dit moment zijn er meer dan 160 aanvragen gestart.
  • Voor de Tegemoetkoming gemaakte kosten is er meer dan 750.000 euro aangevraagd en voor de Tegemoetkoming nog te maken kosten ruim 4.400 euro.
  • De ingediende aanvragen komen vooral uit de agrarische sector, transportsector en de export in het algemeen (bijvoorbeeld voedselexporteurs met meerdere aanvragen).
  • 23 ondernemers gaven bij hun aanvraag aan deel te willen nemen aan het EU-Handelsprogramma.

Deadline BAR voor nog te maken kosten is verschoven
De deadline voor BAR Tegemoetkoming nog te maken kosten komt dichterbij. Ondernemers hadden in eerste instantie daarvoor nog tot 13 december 2022 17:00 uur de tijd. Deze deadline is verschoven naar 13 januari 2023 17:00, om zo ondernemers nog een maand extra de tijd te geven om hun aanvraag in te dienen. De aanvraag voor deze regeling is ondertussen al verlopen, maar ondernemers die al kosten gemaakt hebben door de Brexit, kunnen de BAR Tegemoetkoming gemaakte kostenaanvragen tot 31 maart 2023 17:00 uur. Wil jij een tegemoetkoming aanvragen? Bekijk dan de voorwaarden voor deze regeling

Voor wie?
De nieuwe BAR-regelingen richten zich op ondernemers die extra kosten hebben gemaakt door de Brexit. Het gaat hierbij niet om omzetverlies, maar om kosten zoals:

  • opleidingen;
  • voorlichtingscampagnes;
  • ICT-aanpassingen;
  • extern advies;
  • tijdelijke inhuur van extra transportmaterieel.

Met de online Regelhulp krijg je een indicatie of je voor de regelingen in aanmerking komt en voor welke modules.


EU-Handelsprogramma
De BAR kent ook een EU-Handelsprogramma. Wil je minder afhankelijk worden van jouw afzet in het Verenigd Koninkrijk? Of jouw kansen vergroten om succesvol zaken te doen in andere landen?

BEKIJK DAN DE WEBSITE > 

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Thuiswinkel Markt Monitor Dashboard

    Gepubliceerd op 18 april 2024
    Kennisartikel

    Vergelijk jouw eigen prestaties met de branche via het online dashboard, exclusief voor leden en businesspartners.

    Online Marketing Data Statistieken Op Beeldscherm En Mobiele Telefoon 800X400
  • Embedded Lending als kans voor jouw bedrijf

    Gepubliceerd op 17 april 2024

    Embedded Finance gaat een stap verder dan traditionele bancaire diensten: financiële functies worden hierbij geïntegreerd in platforms en andere SaaS-oplossingen. Rabobank biedt een breed assortiment hiervan aan.

    Ondernemerschap
    Business Partner
  • Dit is waarom customer loyalty zo belangrijk is

    Gepubliceerd op 4 april 2024
    Kennisartikel

    Loyale klanten zijn waardevolle klanten. Ze keren vaker terug naar je webshop, besteden meer en kosten minder dan nieuwe klanten. Daarnaast bevelen ze je webshop vaker aan en delen ze meer data. Alleen, hoe maak je van je klanten loyale klanten? 

    Customerloyalty2
  • Data: Het nieuwe goud?

    Gepubliceerd op 28 maart 2024
    Kennisartikel

    Veel e-commerceorganisaties zetten data al succesvol in om hun prestaties verder te optimaliseren. Binnen het mkb zijn er echter veel bedrijven die de eerste stappen met data nog moeten zetten. Deze bedrijven hebben mensen nodig die begrijpen wat een e-commercebedrijf nodig heeft op het gebied van data en wat data voor een e-commercebedrijf kan betekenen.

    Data Binaire Code Digitaal 800X400