Online bestellen vaak onmogelijk voor mensen met een beperking

Categorie
Gepubliceerd op: 23 februari 2023
Bijgewerkt op: 23 februari 2023
Geschreven door
Laptop, Winkelmandje En Mensen Met Beperking

Uit een onderzoek onder de vijftien grootste webshops uit de Twinkle100, uitgevoerd door Level Level, blijkt dat grote webwinkels in Nederland vaak nog steeds slecht toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Er is nog veel werk aan de webwinkel om tijdig te voldoen aan de European Accessibility Act. 

Full-service WordPress agency Level Level voerde ook in 2022 een intensief onderzoek uit naar de top van de Twinkle100, de ranglijst met de grootste online verkopers in ons land van e-commerce vakblad Twinkle. De centrale vraag was of een bezoeker die alleen een toetsenbord of een schermlezer gebruikt, een bestelling kan doen. Net als vorig jaar bleek dat onmogelijk bij de grootste webwinkels van Nederland. Positief is dat bijna alle webwinkels wel een verbetering in toegankelijkheid realiseerden ten opzichte van 2021. 

Dit is waarom de webwinkels nog altijd ontoegankelijk zijn

De belangrijkste redenen waardoor een bestelling niet kan worden afgerond zijn interactieve panelen en pop-up vensters die niet zichtbaar zijn met een schermlezer of onbereikbaar zijn met een toetsenbord. Hierdoor is essentiële informatie onleesbaar en is het bijvoorbeeld onmogelijk om betaalinformatie in te voeren.

De urgentie om hier iets aan te doen blijkt bij de grote webwinkels nog onvoldoende aanwezig. Dit heeft meerdere redenen volgens Caitlin de Rooij van Level Level, die het onderzoek uitvoerde: “Vaak beschikken de product owners, ontwerpers en developers over te weinig kennis over hoe websites vanaf het begin af aan toegankelijk opgebouwd kunnen worden. Ook zijn de richtlijnen, zoals opgesteld in de Web Content Accessibility Guidelines, in complexe taal beschreven. Daarnaast is er geen concrete manier om standaard aan een criterium te voldoen. Ook heerst er veelal een onjuiste mindset. Zo wordt vaak gedacht dat het om een te beperkte groep mensen gaat, terwijl één op de vier mensen in Nederland een vorm van een beperking heeft. Juist zij hebben baat bij het gebruik van een telefoon of computer. “

Opvallend is dat ook bij de websites waar ogenschijnlijk wél aandacht is besteed aan toegankelijkheid, nog altijd veel misgaat. Foute HTML-code en gebrekkige controles zorgen dat het voor mensen met een beperking vaak een flinke puzzel is om een bestelling te plaatsen.

Oplossing ligt bij bewustwording

De oplossing ligt volgens de Rooij deels in het vergroten van kennis bij developers en organisaties. “Het onderwerp ‘toegankelijkheid’ is onderbelicht op de opleidingen voor ontwikkelaars. Zij komen daardoor van school zonder de wetenschap dat er mensen zijn die een website op een andere manier gebruiken dan met een muis. En doordat ze die kennis op school al niet voldoende meekrijgen, komt het bewustzijn ook niet bij de bedrijven waarvoor ze gaan werken.”

Werk aan de webwinkel

Tot nu toe dienden alleen websites van de overheid toegankelijk te zijn voor iedereen, maar binnenkort moeten ook de grote webwinkels aan de Europese regelgeving voldoen. Bedrijven hebben tot juni 2025 de tijd om hun website toegankelijk te maken, óók voor mensen met een (visuele) beperking.

Bekijk het hele onderzoek op de website van internetbureau Levellevel >

 

Thuiswinkel.org biedt voorlichting en e-learnings

Als branchevereniging ziet Thuiswinkel.org ook dat webwinkels het lastig vinden om hun websites toegankelijk te maken. Om ze hierin te ondersteunen biedt Thuiswinkel.org uitgebreide voorlichting en ondersteuning. Zie hier wat we doen:

Zelf testen of jouw webshop toegankelijk is?

Gebruik onze online tool: ISMIJNSITETOEGANKELIJK.NL 

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Europese Unie beschermt consumenten tegen misleidende duurzaamheidsclaims

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Categorie

    Europese Unie neemt maatregelen om consumenten in e-commerce te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken. Lees meer in dit artikel.

    Wetgeving Europa
  • Q&A SEA

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

    SEA 800 X 400 (1)
  • Klantcontact na de aankoop, essentieel maar waarom?

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Kennisartikel

    Hoe bestrijd je als webshop onpersoonlijke reclame, en waarom moet je juist na de aankoop het contact met de klant zo goed mogelijk inrichten?

    Klantcontact
  • Thuiswinkel Markt Monitor Dashboard

    Gepubliceerd op 18 april 2024
    Kennisartikel

    Vergelijk jouw eigen prestaties met de branche via het online dashboard, exclusief voor leden en businesspartners.

    Online Marketing Data Statistieken Op Beeldscherm En Mobiele Telefoon 800X400