In de dynamische wereld van e-commerce is het waarborgen van de online veiligheid van jouw webshop van cruciaal belang. Wist je dat er een eenvoudige en slimme manier bestaat waarmee ethische hackers of beveiligingsonderzoekers jou kunnen helpen je webshop veiliger te maken? Het antwoord is simpel: met Security.txt. Ontdek in dit artikel waarom je vandaag nog Security.txt wilt implementeren.

Wat is Security.txt?

Security.txt is een krachtige standaard in de wereld van online veiligheid voor jouw webshop. Het is een standaard die is ontworpen om je laagdrempelig te kunnen bereiken. Met dit tekstbestandje die je “verborgen” op je website zet, kun jij informatie delen over hoe ethische hackers of beveiligingsonderzoekers contact met jou kunnen opnemen als ze kwetsbaarheden of beveiligingsproblemen ontdekken.

Waarom Security.txt?

Als er bijvoorbeeld iets wordt ontdekt en het bedrijf is groot, dan komt men waarschijnlijk niet verder dan een melding te sturen naar info@uwbedrijf.nl en bereikt dit bericht mogelijk niet of niet tijdig degene of afdeling die hierover gaat. Dit bestandje is tevens geautomatiseerd makkelijk uit te lezen. Ook de overheid bewaakt dmv het NCSC en DTC op internet de “omgeving” van bedrijven. Iets wat in de toekomst steeds meer zal gebeuren. Door het plaatsen van Security.txt kunnen ze je bij bedreigingen eenduidig en gemakkelijk bereiken.

Kortom: Met Security.txt ben je snel op de hoogte van eventuele kwetsbaarheden of bedreigingen! 

Implementeren in vier eenvoudige stappen:

  1. Kies één of meerdere contactadressen. Bij wie wil je dat de melding binnenkomt? Bij je bedrijf of bij je IT-dienstverlener?

  2. Maak een Security.txt-bestand met behulp van de tool en sla deze op als ‘security.txt’.
    Tip: vul altijd één of meerdere contactadressen in en houd de vervaldatum op maximaal één jaar.

  3. Plaats jouw Security.txt bestand in een map op de webserver met de naam ‘.well-known’. Bijvoorbeeld: https://uwwebsite.nl/.well-known/security.txt. Misschien heb je hierbij hulp nodig van jouw webbouwer.

  4. Gebruik de tool op internet.nl om te controleren of je Security.txt goed geïmplementeerd hebt.
    Tip: zet alvast een reminder in jouw agenda om de Security.txt te verversen voor de verloopdatum.

Wil je meer weten over Security.txt dan kun je altijd terecht op de website van Digital Trust Center.

Bij Thuiswinkel.org staan we altijd klaar om je te ondersteunen bij het realiseren van een veilige online winkelomgeving voor jou en je klanten. Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt of neem een kijkje bij onze kennisartikelen.