John Lin, bol.com: “China loopt zover voor omdat zij handelen vanuit noodzaak”

Gepubliceerd op: 28 oktober 2020
Bijgewerkt op: 12 april 2021
China

De eerste keynotespreker tijdens de Dutch E-commerce Week was John Lin, strategy & business developer bij bol.com. In zijn digitale livepresentatie vertelde hij over de grote verschillen tussen e-commerce in China en Nederland. Verschillen die zijn ontstaan omdat in China vanuit noodzaak wordt gedacht en in het westen vanuit ‘nice to have’.

De technologische achterstand van het westen op China is gigantisch, vertelt John. Hij ondervindt dat persoonlijk, omdat hij familie in China heeft en vóór corona regelmatig daar op bezoek ging. “Het vliegtuig terug naar huis voelt dan als een tijdmachine terug in de tijd.”

Van copycat naar frontrunner

Nederlandse (en andere westerse) ondernemers kunnen nog heel veel leren van hun Chinese concurrenten, aldus John. Waar China jaren geleden bekendstond als copycat, zijn de rollen nu omgedraaid en kopiëren wij nu de ontwikkeling die daar plaatsvinden. Maar waaar we eigenlijk beter naar zouden moeten kijken, zijn niet de feitelijke technologieën die de Chinezen hebben ontwikkeld, maar meer de gedachtegang die daarachter schuilgaat.

“Waar wij in het westen dingen ontwikkelingen om het leven makkelijker te maken, zoals een wasmachine die via je telefoon kan worden ingesteld, denken ze in China vanuit noodzaak”, legt John uit. “Neem Alipay, de betaalmethode die door zo’n 800 miljoen Chinezen wordt gebruikt. Deze is jaren geleden ontwikkeld omdat de e-commercebranche niet kon groeien. Er heerste veel corruptie en betaalmiddelen zoals creditcards kenden veel te hoge transactiekosten. Met de ontwikkeling van Alipay, zijn deze problemen opgelost en kan iedereen veilig en zonder hoge kosten producten bestellen.”

Inzetten voor de maatschappij

De grote techbedrijven in China zijn daarnaast zeer begaan met maatschappelijke problemen en zetten zich in om deze uit de wereld te helpen. Zo kunnen ze afgelegen gebieden via drones beleveren en dan gaat het niet alleen om bestelde items maar ook om noodzakelijke producten zoals medicijnen. Daarnaast helpen ze lokale ondernemers met technologische en financiële ondersteuning en bieden zij hen een immens bereik voor hun producten. Dit zorgt voor een sterke win-winsituatie, want de lokale bevolking profiteert, de e-commercebedrijven krijgen meer business en in het hele land ontstaat er een betere balans, wat essentieel is voor een gezonde economie.

Natuurlijk kent de Chinezen manier ook verschillende nadelen. Zo heeft de Chinese overheid toegang tot alle data van de techbedrijven en weten zij dus alles van hun onderdanen. Privacy-technisch is dat natuurlijk verre van een ideale situatie. Toch vertelt John dat China wat hem betreft een kans voor ons is en in mindere mate een bedreiging. Er worden in het oosten enorm veel goede dingen gedaan voor de maatschappij en zelfs op het gebied van duurzaamheid. Met de juist instelling en motivatie kunnen westerse bedrijven dus heel veel van hen leren om het maatschappelijke leven hier te verbeteren.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp