Hoe maak je je webshop toegankelijk voor slechtzienden?

Categorie
Gepubliceerd op: 24 april 2019
Bijgewerkt op: 8 juni 2021
Geschreven door
Bril Met Letters Op De Achtergrond

In Nederland zijn ongeveer 238.000 slechtzienden. Slechtziendheid is een visuele beperking die niet hersteld kan worden door een bril of lenzen. Zij kunnen vaak slechts gedeeltelijk zien wat er in hun omgeving gebeurt en hebben daardoor moeite met het uitvoeren van alledaagse handelingen. Slechtzienden hebben hun eigen methodes om het online shoppen makkelijker voor zichzelf te maken, maar het is natuurlijk wel zo klantvriendelijk om je webwinkel hier al op in te richten. Om te leren hoe je dit kunt doen, heeft expertgroep Opportunities of e-Accessibility van ShoppingTomorrow een gebruikerstest gedaan met iemand die slechtziend is. Wat hebben we daarvan geleerd?

We spreken met Lenie, een slechtziende dame waarbij het zicht in de komende jaren alleen nog maar verder achteruit gaat. Zij heeft iets minder dan 10% kokerzicht, wat inhoudt dat het voor haar lijkt alsof ze door een kokertje kijkt, en een scherpte van iets meer dan 30%. Hierdoor kan zij nog redelijk goed lezen met iets vergroting en een donkere aanpassing. Voor de gebruikerstest moet ze een op Ohra.nl checken of er een zorgverzekering is die langdurige fysiotherapie vergoedt en aan haar eisen voldoet. Lenie vergroot in de test het scherm naar 200%. Door die vergroting en de drukke en lichte achtergrond blijkt haar cursor lastig te volgen op het scherm. Uiteindelijk weet ze wel op de juiste manier de premie te berekenen.  

Bianca Knispel-Teuling, manager commercie van OHRA: “Voor OHRA was dit een erg nuttig onderzoek. We hebben geleerd om nog meer vanuit een klant met visuele beperkingen te werken. Dat betekent niet alleen een goede toegankelijkheid van de voorkant van onze site. We willen er ook voor zorgen dat de dieperliggende informatie voor deze klanten goed toegankelijk is: denk aan onze polisvoorwaarden en informatie over voor deze klanten noodzakelijke hulpmiddelen. OHRA staat voor verzekeren zonder Paarse Krokodillen. Daarmee bedoelen we dat we onnodig gedoe voor onze klanten willen wegnemen. Dat maken we graag waar, dus we gaan zeker kijken waar we onze website kunnen optimaliseren.”

We geven hieronder enkele tips voor een leesbare website voor slechtzienden.

Kleurcontrast

Als een webpagina te weinig contrast heeft, neemt de leesbaarheid van de informatie af. Dat is met name lastig voor blinde- en slechtziende gebruikers en mensen met kleurenblindheid. Ook voor reguliere gebruikers is onvoldoende contrast erg hinderlijk als er bijvoorbeeld zonlicht valt op een (mobiel) beeldscherm. Tekst over een afbeelding heen werkt daarnaast afleidend en zorgt er soms zelfs voor dat de tekst helemaal niet meer leesbaar is. 

Schaalbaarheid

Lenie vergrootte de website naar 200%. Waar het ‘vroeger’ nog gebruikelijk was om die vergroting in te bouwen in je website, vergroten veel gebruikers de website nu zelf met hun muiswiel of binnen hun browser. Let er dus op dat de tekst en afbeelding nog duidelijk zijn als de website vergroot wordt. Je kunt dit simpel zelf checken door eens in te zoomen op je eigen website. Is alles nog goed leesbaar, of vallen belangrijke conversieknoppen buiten beeld?

Waarom deze test?

Begin dit jaar introduceerde Thuiswinkel.org samen met Stichting Accessibility en MKB-Nederland een zelfscan waarmee je eenvoudig kunt onderzoeken hoe je webshop scoort op bepaalde toegankelijkheidseisen. De zelfscan is een uitkomst van de ShoppingTomorrow-expertgroep ‘Opportunities of e-Accessibility’, die het afgelopen jaar onderzoek deed naar de kansen van digitale toegankelijkheid de voor e-commercesector.

De zelfscan voert automatisch een aantal tests uit. Binnen enkele seconden zie je welke aandachtspunten er voor je website zijn. Een van de tests controleert het kleurcontrast op je website. Doe snel de zelfscan en kijk waar jij je webshop nog kunt verbeteren.

Doe snel de zelfscan en kijk waar jij je webshop nog kunt verbeteren.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp