DPD E-shopper Barometer: Hoe ziet de Europese online shopper eruit?

Categorie
Gepubliceerd op: 28 oktober 2020
Bijgewerkt op: 22 februari 2021
Geschreven door
Cross Border Vrachtwagen Op Wereldbol 800X400

Met ruim 23.000 online interviews in 21 Europese landen is dit het grootste onderzoek naar e-commerceshoppers in Europa. DPD voert al jaren de E-shopper Barometer uit en dit jaar werd het onderzoek gepresenteerd op de Dutch E-commerce Week. Thiemo van Spellen, CCO van DPD, presenteerde de cijfers vandaag aan de digitale kijkers.

De reguliere shopper is volgens het onderzoek tussen de 17 en 70 jaar en shopt minstens één keer per maand online. Daarmee representeren de reguliere shoppers gemiddeld 45% van de online kopers en zijn zij goed voor 85% van de online productaankopen in Europa. Kijken we op landsniveau, dan zien we dat 48% in Nederland een reguliere shopper is, dat die 91% van de online aankopen doet goed is voor zo’n 44 aankopen per jaar.

Positieve kijk op online winkelen

80% van de Europese reguliere shoppers is het (helemaal) eens met de stelling dat online shoppen tijd bespaard, 66% vindt het geldbesparend en 67% vindt dat online shoppen stress vermindert in vergelijking met winkels. Als negatieve aspecten van online shoppen noemen ze onder andere het niet kunnen aanraken van het product, vertraging in bezorging, verborgen kosten en (samengevat) een gebrek aan menselijke interactie.

Online shoppen en duurzaamheid

Uit het onderzoek blijkt verder dat consumenten duurzaamheid belangrijk vinden, maar niet zo snel geneigd zijn om er extra voor te betalen. DPD raadt aan om te investeren in duurzaamheid, en daar vooral ook eerlijk over te communiceren. Volgens hen kan dit het verschil maken rond de conversie. Kanttekening is volgens de vervoerder uiteraard wel dat je duurzaam moet zijn omdat je dat als bedrijf écht wilt. Is dat niet zo, dan prikken consumenten er razendsnel doorheen.

Shoppen over de grens

62% van de Europese reguliere shoppers heeft weleens via een buitenlandse webshop besteld. Thiemo geeft aan dat het in ons geval zou gaan om websites die geen .nl- extentie hebben. Daarbij koopt 67% in Europa en 60% in China.

Hoe shoppen ze en waar letten ze op?

Online kopers blijken in heel Europa open te staan voor het gebruiken van de smartphone. Maar liefst 64% gebruikt een smartphone bij het doen van een aankoop. Zorg dus dat je webshop geoptimaliseerd is voor mobiel. Verder blijkt 31% geabonneerd te zijn op de loyaliteitsprogramma’s van webshops. Vergeet dus vooral ook je vaste shoppers niet en zet loyale klanten op de eerste plaats. Ook geeft 60% aan een website te kiezen op basis van social media en influencers, dus overweeg om die mee te nemen in je mediamix.

Bezorgvoorkeuren verschillen per land

De reguliere e-shopper krijgt pakketjes het liefst thuisbezorgd (86%), 18% gaat liever naar parcelshops en 17% naar het postkantoor. Volgens het onderzoek verschillen de voorkeuren van consumenten in de landen sterk. Zo zijn ze in sommige landen gewend dat pakketjes gewoon voor de deur worden gezet, willen ze in andere landen absoluut niet dat de buren het in ontvangst nemen en hebben we in Nederland natuurlijk geen postkantoren meer.

Europese consumenten geven aan het heel prettig te vinden als ze realtime informatie krijgen over de locatie van het pakketje, als ze uit meerdere bezorgopties kunnen kiezen, een dag en tijdsvenster te kunnen selecteren en het liefst willen ze ook de mogelijkheid om de bezorging zelf (ook als het pakketje al onderweg is) te wijzigen. Het is dus verstandig om die behoeften in kaart te brengen en te kijken aan welke wensen je logistiek partner kan voldoen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp