Beperkingen door corona? Reizigers mogelijk recht op prijsverlaging

Categorie
Gepubliceerd op: 17 januari 2023
Bijgewerkt op: 17 januari 2023
Geschreven door
Zwembad

Reizigers die door de coronapandemie geen gebruik kunnen maken van alle onderdelen van een pakketreis, bijvoorbeeld door gesloten zwembaden, restaurants of een avondklok, hebben mogelijk recht op prijsverlaging. Dat bevestigt het Hof van Justitie van de EU in een uitspraak. 

Twee reizigers hadden bij een Duitse reisorganisator een pakketreis voor twee weken Gran Canaria in maart 2020 geboekt. Daar werden tijdens hun verblijf maatregelen ingevoerd om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. De stranden werden gesloten, er werd een avondklok ingesteld waardoor reizigers hun hotelkamer niet mochten verlaten, de zwembaden en ligstoelen waren niet langer toegankelijk en het animatieprogramma was geannuleerd. Ook moesten zij voortijdig naar huis. Daarom vroegen zij een prijsverlaging van 70%. 

De organisator van de reis was van mening dat hij niet aansprakelijk kon worden gesteld voor wat een 'algemeen levensrisico' was en weigerde de prijsverlaging door te voeren. Het Hof heeft nu geoordeeld dat 'een reiziger recht heeft op een verlaging van de prijs van zijn pakketreis wanneer de non-conformiteit van de in zijn pakketreis inbegrepen reisdiensten te wijten is aan beperkingen die op zijn reisbestemming zijn opgelegd om de verspreiding van een besmettelijke ziekte, zoals COVID-19, tegen te gaan.' 

Volgens het Hof voorziet de richtlijn betreffende pakketreizen in een risicoaansprakelijkheid voor de organisator. Hij is alleen niet verantwoordelijk als de niet-uitvoering of gebrekkige uitvoering van de reisdienst aan de reiziger toe te rekenen is, en dat is hier niet het geval. 

De precieze prijsverlaging wordt nog beoordeeld in het licht van de in de betrokken pakketreis begrepen diensten en moet overeenkomen met de waarde van de diensten waarvan de non-conformiteit is vastgesteld.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Q&A SEA

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

    SEA 800 X 400 (1)
  • Klantcontact na de aankoop, essentieel maar waarom?

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Kennisartikel

    Hoe bestrijd je als webshop onpersoonlijke reclame, en waarom moet je juist na de aankoop het contact met de klant zo goed mogelijk inrichten?

    Klantcontact
  • Hoge boetes voor gebruik dark patterns en ACM zet webshop op zwart wegens misleiding

    Gepubliceerd op 22 april 2024

    De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt scherp toezicht op misleiding van consumenten door webshops, waaronder het gebruik van zogeheten dark patterns. Vorige maand haalden ze nog een website offline.

    Consumentenrecht 800X400
  • Thuiswinkel Markt Monitor Dashboard

    Gepubliceerd op 18 april 2024
    Kennisartikel

    Vergelijk jouw eigen prestaties met de branche via het online dashboard, exclusief voor leden en businesspartners.

    Online Marketing Data Statistieken Op Beeldscherm En Mobiele Telefoon 800X400