Als 2020 ons iets heeft geleerd, is het wel dat dat de toekomst zich lastig laat voorspellen. Toch blijft het wel belangrijk om vooruit te kijken. Zo mogen we in maart weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen, waarmee we indirect een stem hebben op het landelijke beleid voor de e-commercebranche de komende vier jaar.
Door de uitbraak van het COVID-19-virus is 2020 heel anders gelopen dan vooraf voorspeld en de invloed van corona zal ook volgend jaar nog voelbaar zijn. Wat vaststaat, is dat 2021 een verkiezingsjaar is en dat we dus (in aangepaste vorm) onze stem mogen uitbrengen voor een nieuwe Tweede Kamer. De verwachting is dat er veel nieuwe Kamerleden zullen toetreden en zeker is dat er een nieuw kabinet komt, met eigen plannen waarover Thuiswinkel.org al meedacht omdat deze impact kunnen hebben op onze sector.
In aanloop naar de verkiezingen gaan de beleidsadviseurs van Thuiswinkel.org hier al over in gesprek met verschillende relevante partijen en daartoe is dan ook een eigen verkiezingsprogramma geschreven, die is opgesteld met input vanuit de markt. Hierin komen vijf belangrijke ontwikkelingen voor de komende periode naar voren:
Tot aan de verkiezingen besteden we via bijvoorbeeld blogs en social media veel aandacht aan deze onderwerpen, maar voor twee onderwerpen willen we nu alvast even stilstaan bij de belangrijkste ontwikkelingen die komend jaar (op Europees vlak) gaan plaatsvinden.
Op het gebied van duurzaamheid zien we voor komend jaar drie belangrijke aanbevelingen aan het nieuwe parlement:
Online platformen en marktplaatsen nemen een steeds prominentere rol in binnen de Nederlandse (en internationale) retailmarkt. Zowel consumenten als retailers en merken weten de weg naar deze platformen meer en meer te vinden. Om ervoor te zorgen dat consumenten daar met een gerust hart kunnen shoppen en er voor alle verkopende partijen een gelijk speelveld ontstaat, zet Thuiswinkel.org zich in om de belangen van deze partijen te beschermen.
De Europese Commissie komt komend jaar al met voorstellen om de macht van grote partijen met een poortwachtersfunctie ten opzichte van kleinere retailers en merken in te perken. Thuiswinkel.org is er voorstander van dat de big techs zich aan nieuwe regels moeten gaan houden. Bijvoorbeeld dat deze poortwachters niet met eigen producten of diensten mogen concurreren met de spelers op hun platform. Bij nieuwe regels hoort dat (Europese) mededingingsautoriteiten effectieve handhavingsinstrumenten krijgen om misbruik van marktmacht tegen te gaan. Daarnaast zijn er plannen voor een Europese eenduidige aanpak om ondeugdelijke producten van buiten Europa van onze markten te weren.