De feestdagen van 2020 staan voor de deur. Net als elk jaar een spannende periode en door de coronacrisis misschien nu nog wel meer dan vorige jaren. Hoe bereidt bol.com zich voor op deze periode en wat kun jij daarvan leren? We vragen het aan Melanie van Es, Key Account Developer bij bol.com.

De zogenaamde piekperiode start in november, maar bij bol.com komen in mei achter de schermen de eerste teams al samen. “Om onder andere na te denken over leverbeloftes, productinformatieoptimalisatie, verkoopprognoses en voorraadbeheer. Een van de belangrijkste doelen van bol.com is om onze  verkooppartners zo goed mogelijk te helpen bij de perfecte voorbereiding op de piekperiode,”vertelt Van Es.

Waarom vindt bol.com het zo belangrijk om partners goed voor te bereiden op de feestdagen?

“Bol.com is het platform waarop tienduizenden aanbieders en miljoenen kopers elkaar vinden. Een hoge klanttevredenheid is essentieel om daarin succesvol te zijn. Dat is iets dat we samen met onze partners hebben bereikt en waar we ontzettend trots op zijn. We vinden het belangrijk om deze positie te behouden – en natuurlijk te blijven innoveren. Bol.com heeft al veel ervaring en expertise als het aankomt op een piekperiode. Deze kennis delen we graag met onze partners, zodat ze zo goed mogelijk kunnen verkopen, naar volle tevredenheid van onze gezamenlijke klanten.”

Wat zijn de belangrijkste tips voor de piekperiode?

“Logischerwijs begint het met je artikelen online goed in de markt te zetten met foto’s, een duidelijke productomschrijving en de juiste prijs. Bij bol.com kun je vervolgens kiezen om je artikelen nog meer zichtbaarheid te geven door mee te doen aan campagnes of advertenties. Vervolgens is het het allerbelangrijkste om je belofte aan klanten waar te maken. Lukt dat onverhoopt niet? Stel dan de verwachting op tijd bij. Dat geldt bijvoorbeeld voor de leverbelofte. Kijk niet alleen naar wat realistisch is voor jezelf voor de verzending van bestellingen. Houd ook rekening met de drukte bij vervoerders en calculeer dat in de levertijd die je aan klanten communiceert.”

Hoe delen jullie dat met de partners?

“We delen informatie, inzichten en tips met partners via het Partnerplatform, speciale nieuwsbrieven, webinars en dit jaar voor het eerst via een zogenaamd survivalpakket. Zo bieden we een verkoopprognose op winkelniveau, zodat partners beter kunnen inschatten wat ze kunnen verwachten van de verkopen tijdens de piek. Bovendien maken we het voor partners mogelijk om meer dan ooit marktcompetitieve prijzen te voeren door tot 100 procent korting op het variabele deel van de commissie te geven. Benieuwd naar al onze tips en inzichten? Lees het op bol.com’s Partnerplatform.”