De Consumentenbond controleert jaarlijks of er voor Black Friday prijsschommelingen zijn bij webshops. Dat onderzoek, waarin veel webshops op de vingers worden getikt, start altijd zo’n drie maanden voor de bewuste vrijdag. Hoe zit het ook alweer met prijswijzigingen, adviesprijzen en van/voor-prijzen?
De Consumentenbond ziet jaarlijks dat sommige webwinkels consumenten misleiden met de van/voor-prijs. De doorgestreepte ‘van’-prijs werd volgens hen zelden gerekend. Dat is prijsmisleiding en in strijd met de wet. Zeker tijdens kortingsdagen als Black Friday en Cyber Monday willen webwinkels zo hoog mogelijke kortingen kunnen tonen. Maar daarbij moet je je wel houden aan de regels.
Afgelopen mei is de OMNIBUS in werking getreden. In deze nieuwe richtlijn staat ook een bepaling over prijzen. Kort gezegd geeft deze richtlijn aan dat je bij een kortingsactie waarbij je de ‘van’-prijs wilt noemen, je hierbij de laagste verkoopprijs moet hanteren die je binnen de afgelopen 30 dagen voor de prijsvermindering hebt gevoerd. Lees hier hoe het zit.
Er zijn verschillende manieren om consumenten aanbiedingen te laten zien. Zo zijn er onderzoeken die aangeven dat het weglaten van het valutateken en het afronden van bedragen een positief effect hebben op consumenten. Verder zou een punt weglaten uit duizendtallen (1.200 à 1200) beter werken. Maar ook kleur, ankereffect en positionering zouden van invloed zijn op het koopgedrag van consumenten. Houd je hierbij wel aan de leidraad ‘Bescherming van de online consument’ van de ACM, waarin de grenzen zijn vastgesteld waarin verleiding overgaat in misleiding.
De feestdagenperiode is de mooiste maar ook de drukste tijd van het jaar! Op piekdagen gaan er meer dan 2 miljoen pakketjes naar consumenten toe. Hoe zorg je ervoor dat in alle drukte de pakketten toch op tijd aankomen? We helpen je verder met tips en een consumentencampagne, lees meer >.