Wist je dat je als webshop wel vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? We geven je graag tips over de online verkoop van vuurwerk.

Als webwinkel mag je legaal vuurwerk verkopen, zolang je je klanten de bestelling maar laat afhalen. Je mag vuurwerk in geen enkel geval thuisbezorgen. Dat is gevaarlijk voor de post en het distributiecentrum en dus verboden. Dit geldt niet alleen voor zwaarder vuurwerk, maar ook voor categorie 1-vuurwerk (zoals sterretjes en knalerwten).

Wat staat er in het vuurwerkbesluit?

Wil jij als webshop vuurwerk verkopen? Dan mag je het aanbieden, als het vuurwerk maar in een fysieke vestiging opgehaald wordt. Vuurwerk kan opgehaald worden op 29, 30 en 31 december bij een Nederlandse erkende vuurwerkwinkel. Het vuurwerkbesluit stelt het volgende aangaande het aanbieden van vuurwerk aan particulieren:

Artikel 2.3.4
Het is verboden consumentenvuurwerk aan een particulier bedrijfsmatig ter beschikking te stellen op een andere plaats dan een verkoopruimte die voldoet aan de in bijlage 1 gestelde voorschriften en de door het bevoegd gezag overeenkomstig artikel 2.2.3 gestelde maatwerkvoorschriften.

Let bij de verkoop van vuurwerk op de volgende zaken:

  1. Zorg dat je in je webshop alleen maar legaal vuurwerk verkoopt.
  2. Geef de koper als enige optie om het vuurwerk op te halen in een vestiging van een Nederlandse erkende vuurwerkwinkel.
  3. Het vuurwerk kan alleen op 29, 30 en 31 december opgehaald worden.
  4. Check in deze lijst van elk gerelateerd artikel of het onder vuurwerk valt.
  5. Controleer in de vestiging altijd of degene die het vuurwerk komt ophalen de juiste leeftijd heeft.

Heb je meer vragen over
wet- en regelgeving?

Vincent is jurist en beleidsadviseur. Hij adviseert webwinkels met juridische vragen over privacy, de compliance van hun webshop en hun rechtspositie in geschillen met klanten.

Vincent
Vincent Romviel