Met het einde van het jaar in zicht, staat de piekperiode voor webwinkels weer voor de deur. Daarom hebben we vijf handige tips voor je op een rij gezet, waarmee we die topprestatie ook dit jaar weer samen gaan leveren!

1. Vermijd drukte en spreid de eindejaarspiek

De eerste tip is simpel: vermijd drukte. Als alle webwinkels de aanlevering van hun pakketten gelijkmatig over de week verspreiden, maakt dat al een enorm verschil. Dus zorg voor een equal flow en maak een goede planning voor je actieperiodes, zodat de totale hoeveelheid bestellingen verspreid is over de piekperiode.

2. Bereid je klanten voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Deel daarom je verkoopverwachtingen op tijd met je vervoerder, zodat zij zich daarop kunnen voorbereiden. Stimuleer je klanten tijdens hun aankoop om zoveel mogelijk bestellingen in één keer te doen en verpak die dan zelf ook in één pakket. Bied je nog geen mogelijkheid om pakketjes af te halen in een winkel of bij een afhaalpunt? Voeg die optie dan toe in je check-out. Dat scheelt weer een paar ritten.

3. Lever je pakketten zo efficiënt mogelijk aan

Verpak al je pakketten zo klein mogelijk. Dan hebben we ruimte voor meer pakketten in de busjes en wordt er minder lucht vervoerd. Het helpt ook als je al je zendingen op tijd klaar hebt staan en de ruimte in de rolcontainer optimaal benut. Hebben bepaalde pakketten een afwijkend formaat? Lever ze dan apart aan, dan verloopt het verwerkingsproces zo soepel mogelijk.

4. Maak je bezorgbelofte waar

Managing expectations is ook handig. Pas je bezorgbelofte aan, geef aan dat het druk is en dat pakketten er soms langer over doen. Een levertijd van enkele dagen vinden consumenten vaak helemaal niet erg, als ze het maar van te voren weten. Zorg ook voor Track & Trace. Zo blijven jouw klanten altijd en overal op de hoogte van de status van hun bestelling en worden pakketten vaker in één keer goed bezorgd. 

5. Gebruik die handige toolkit

De e-commercebranche heeft de handen ineen geslagen om de drukte rond de feestdagen beheersbaar te houden. Er komt een campagne rond ‘op tijd bestellen’. Als iedereen (consumenten, vervoerders en webwinkeliers) samenwerkt, wordt de piekperiode voor iedereen een succes. In de toolkit zit bijvoorbeeld een vignet voor op je website. Dat herinnert je klanten eraan dat ze op tijd moeten bestellen.