Forecasting in e-logistiek: In de toekomst kijken zonder glazen bol

Gepubliceerd op: 8 november 2022
Bijgewerkt op: 8 november 2022
Geschreven door
Glazen Bol Forecasting (800 X 400 Px)
e-Academy

Hoe fijn zou het zijn als je als bedrijf zelfs maar een glimp kon krijgen van de (nabije) toekomst? Als je kon zien hoe het consumenten- en/of koopgedrag verandert, hoeveel voorraad je precies nodig hebt tijdens piekperioden, welke ontwikkelingen binnenkort gaan spelen en welke trends er dan zijn. Dergelijk inzicht zou het leven een stuk makkelijker maken, maar helaas hebben we geen glazen bol. Gelukkig kunnen we wel forecasten, maar wat is forecasting precies?

Wat is forecasting?

Forecasting binnen e-logistiek gaat vooral om het voorspellen van twee zaken. Aan de ene kant wil je een goede voorspelling geven van de vraag die op ons afkomt, maar moet je ook kunnen voorspellen hoeveel goederen er binnenkomen. Het houden van voorraden is duur, maar ook het moeten 'nee-verkopen' kan heel erg kostbaar zijn. Vanuit de gegevens die je hebt vanuit forecasting moet je de optimale balans tussen voorraadkosten en out of stock-kosten vinden. Deze gegevens kunnen zowel interne gegevens zijn, zoals verkooptransacties, maar ook externe gegevens zoals marktontwikkelingen.

De vele voordelen van forecasting

Nu je een beeld van forecasting binnen e-logistiek hebt, is het goed om een beeld te krijgen van de vele voordelen van deze methode.

1. Hogere klanttevredenheid

Als je de verwachte vraag goed kunt forecasten, je veranderingen in de vraag of forecast snel signaleert en mee kunt nemen in je besluitvorming, ben je als online ondernemer beter in staat om de productie en (internationale) logistiek tijdig en volledig te organiseren.

2. Betere productie- & leveringsplanning

Door de verwachte vraag zo goed mogelijk in kaart te brengen, kun je de productieplanning en levering verder optimaliseren. Hiermee kun je vervolgens de communicatie en samenwerking met je logistieke partners en leveranciers verder verbeteren.

3. Flexibiliteit

Forecasting creëert flexibiliteit. Door verwachte ontwikkelingen in de vraag mee te nemen in je productie en aanbod zorg je voor een betere aansluiting en minder overtollige voorraad. Hiermee voorkom je dat er veel geld vast gaat zitten in de voorraad en zorg je er dus voor dat je juist flexibiliteit houdt.

4. Optimaliseren van voorraadkosten en werkkapitaal

Elke online ondernemer weet dat je zoveel mogelijk wilt voorkomen om in ‘out of stock’-situaties terecht te komen. Aan de andere kant zijn te hoge voorraadniveaus bijzonder kostbaar en leiden voorraden die (te) lang blijven liggen en daarmee onverkoopbaar worden helemaal tot hoge kosten. Door forecasting in te zetten als onderdeel van continue processen en besluitvorming, is de ondernemer beter in staat om de balans tussen voorraadkosten en werkkapitaal verder te optimaliseren.

E-learning Forecasting in e-logistiek

Ben je geïnteresseerd geraakt, en wil je meer leren over forecasting in de e-logistiek? Start dan vandaag nog met onze e-learning forecasting in e-logistiek en leer in een uurtje alles wat je moet weten voor dat je zelf aan de slag gaat!

Pas je cookie-instellingen aan om deze video te bekijken.

Aan de slag

Start direct met leren en ga in je eigen tempo aan de slag en sluit de e-learning af met de toets. Leden van Thuiswinkel.org kunnen gratis gebruik maken van onze e-learnings.

Log direct in op ons platform.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp