De groeiende rol van Dynamic Pricing in e-commerce

Gepubliceerd op: 21 december 2022
Bijgewerkt op: 21 december 2022
Geschreven door
Dynamic Pricing 800 X 400 (1)
Business Partner

Dynamic pricing is een echte game changer die u niet mag missen in uw e-commerce bedrijf! Tijdens Shopping Today ging Prisync dieper in op dit onderwerp. In dit artikel worden de praktische strategieën nog eens besproken. 

Elke eigenaar van een webwinkel is op zoek naar praktische strategieën om het succes van zijn bedrijf te verbeteren. Zo kunnen ze het ontwerp van hun bedrijf aanpassen of een copywriter in dienst nemen om aansprekende productbeschrijvingen te creëren. Dynamic pricing is een strategie die vaak, vooral door onervaren eigenaars van e-commerce sites, nog te weinig gebruikt wordt. Om het ideale prijspunt te vinden, hoef je niet langer urenlang uw winkelprijzen te vergelijken met die van uw concurrenten. Dynamic pricing algoritmen kunnen nu samen worden gebruikt om de prijzen te bepalen en het meest belangrijke aspect van uw bedrijf te beheren: uw consumenten.

Detailhandelaren moeten hun rivalen en de sector als geheel gemakkelijk kunnen volgen bij een steeds sterker concurrerende e-commercemarkt. Dit wordt mogelijk gemaakt door price intelligence software en dynamic pricing, die ook rekening houden met andere elementen zoals het vraagvolume en conversiepercentages. Dynamic pricing biedt een structuur om meer succes te ervaren.

Wat is dynamic pricing nu precies?

Dynamic pricing is een flexibele prijsstrategie voor e-commerce die gebruik maakt van big data om jouw artikelen tegen de best mogelijke prijs te prijzen, rekeninghoudend met eigen uitgaven en die van de concurrenten.

Omdat eigenaren van e-commercebedrijven hun prijzen kunnen aanpassen aan verkoopvolumes, concurrentie en markttendensen, heeft het gebruik van dynamic pricing het voordeel dat de winst en de inkomsten toenemen.

Hoe dynamic pricing werkt in e-commerce

Wanneer de markt in e-commerce fluctueert, kijken webwinkeliers doorgaans zowel naar hun eigen interne verkoopgegevens als naar externe variabelen voordat zij hun prijzen aanpassen. Bovendien is het niet alleen een strategie die prijsaanpassingen benadrukt, maar ook een die analyses van de concurrentie omvat. Daarom zal de ideale prijsstelling nauwkeuriger worden weergegeven naarmate er meer gegevens kunnen worden geanalyseerd.

Daardoor is de prijs niet langer alleen gebaseerd op de hoeveelheid voorraad. En om op elk moment het ideale prijspunt vast te stellen, wordt er gebruik gemaakt van allerlei complexe analyses over het product, de klant en de concurrenten.

Online prijzen zijn transparant. Jij, bestaande klanten en concurrenten kunnen allemaal de prijsgegevens zien zodra ze op het web staan. Er kunnen nu meer en veel intelligentere aankoopbeslissingen genomen worden dan voordat online winkelen de wereld overspoelde. En deze openheid genereert een bepaalde dynamiek:

  • Shoppers vergelijken zo gemakkelijk online prijzen.
  • Ervaren verkopers zijn zich bewust van de prijstransparantie en de noodzaak van prijsconcurrentie.
  • Prijzen fluctueren enorm.
  • Kleine bedrijven laten te veel geld op tafel liggen door te lang aan dezelfde prijzen vast te houden, niet op prijs te kunnen concurreren en te duur over te komen bij klanten.

Het geheim zit hem in een flexibele en gegevens gestuurde prijsstelling. Om al deze redenen wordt dynamic pricing in de e-commerce met de dag belangrijker door de toenemende concurrentie. E-commerce bedrijven van alle groottes moeten zich dit realiseren en zich aanpassen aan dynamic pricing automatiseringen en strategieën.

Hoe kan dynamic pricing het succes van een e-commercewinkel vergroten?

Je kan jouw gegevens gebruiken om het succes van jouw e-commercebedrijf te vergroten door dynamic pricing te implementeren. Om te beginnen kunnen de prijzen aangepast worden.

In de praktijk zou je de prijzen kunnen verhogen wanneer je weet dat de voorraad bij jouw concurrent bijna op is. Als klanten die het product nodig hebben een website bezoeken en ontdekken dat het uitverkocht is, zullen zij het product waarschijnlijk bij jou willen kopen en hebben ze hier meer geld voor over als ze weten dat het product eerder wordt ontvangen. Bovendien geeft dit een concurrentievoordeel. Wanneer jouw conversiepercentages slecht zijn, kun jij je prijzen verlagen en dynamic pricing gebruiken om de conversies te verhogen tot een niveau waarmee je tevreden bent.

Denk aan Amazon. Volgens deskundigen past Amazon de prijzen van zijn producten elke tien minuten aan. Hoewel Amazon misschien niet de grootste winstmarges heeft, hebben zij wel het grootste deel van de markt in handen. Daardoor kunnen zij het vaak wijzigen van de prijs veroorloven zonder verliezen te lijden op de totale inkomsten. Dit is misschien niet de beste aanpak voor de kleinere webwinkels. Het handmatig wijzigen van deze prijzen wordt namelijk al snel een moeizaam karwei wanneer jouw e-commerce site zich uitbreidt en je honderden of zelfs duizenden soorten producten krijgt. Dit neemt tijd weg van andere belangrijke taken waarmee je bezig zou moeten zijn.

Om te kunnen concurreren moet een bedrijf sneller en slimmer zijn dan zijn concurrenten, want de e-commercemarkt wordt elke dag drukker.

Beter voldoen aan de behoeften van uw potentiële klanten

Uiteindelijk kan je met dynamic pricing in jouw e-commercebedrijf beter voldoen aan de behoeften van jouw potentiële klanten en jouw algemene winstmarges vergroten.

Veel mensen vinden kunstmatige intelligentie en dynamic pricing in eerste instantie misschien intimiderend, maar waarom zou u het na het lezen van deze voordelen niet meteen in uw e-commercebedrijf proberen?


Wil je meer weten over dynamic pricing?

GA DAN NAAR DE WEBSITE VAN PRISYNC

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp