Het is nog geen september en de pepernoten liggen alweer in de winkel, kortom de feestdagen komen weer in het vooruitzicht. De coronacrisis heeft een flinke impact gehad op de Nederlandse retailsector, met deze kennis beloven er drukke e-commercetijden aan te komen. Tijd om je goed voor te bereiden.

Het jaar 2021:  opnieuw topdrukte tussen Black Friday en Sinterklaas

Tussen Black Friday en Pakjesavond zit dit jaar acht dagen. In deze periode verwachten we de piekdagen qua online bestellingen en bezorging. De extra uitdaging in 2021 is dat er nog steeds door Corona bovengemiddeld wordt besteld en bezorgd, hier komt de eindejaarsdrukte net als in 2020 nog bovenop. Het opvangen van deze extra piek wanneer er al topcapaciteit wordt gewerkt, is hierdoor een stevige uitdaging voor zowel de fulfilmentcentra en de webwinkels als de bezorgers. Het gevolg: het op tijd leveren van alle Sintcadeaus (voor 5 december), kan problematisch worden, terwijl bezorging de volgende dag inmiddels als standaard wordt gezien en een belangrijke reden is om online te kopen.

Om alle klanten optimaal te kunnen bedienen, moet iedereen zich optimaal voorbereiden. Niet alleen de vervoerders en pakketbezorgers, maar ook de webshops. Het is voor alle webwinkels belangrijk om maatregelen te treffen om de drukte zo goed mogelijk te spreiden. Hiermee creëer je meer logistieke ruimte voor jezelf en voor de vervoerder. Het advies is dan ook om je marketingacties te spreiden en in de aanloop naar Black Friday niet meer enkel te concentreren op één dag, maar op meerdere dagen. 

5 marketing tips voor de feestdagen

 1. Wat zijn je prognoses voor de eindejaarspiek? Deel je verkoopprognose met de vervoerders, zodat zij zich daarop kunnen voorbereiden.
 2. Maak een plan voor de belangrijke dagen, spreid je salesacties en haal ze naar voren.
 3. Help je klanten al vroeg eraan te denken hun Sinterklaasaankopen te doen en informeer ze om zoveel mogelijk bestellingen in één keer te bestellen.
 4. Om zeker te zijn van een aflevering, geef consumenten de mogelijkheid om de pakketjes af te halen in een winkel of bij een afhaalpunt.
 5. Probeer aan de verwachtingen van je klant te voldoen. Zorg ervoor dat consumenten hun bestelling kunnen volgen met een Track & Trace.

Belangrijke e-commerce feestdagen

 • Singles’ Day: donderdag 11 november
 • Intocht Sinterklaas: zaterdag 13 november
 • Black Week: maandag 22 november t/m vrijdag 26 november
 • Cyber Monday: maandag 29 november
 • Sinterklaas: zondag 5 december
 • Kerstmis: zaterdag 25 en zondag 26 december