Nederlandse retailers mogen geen vergoeding bij de consument in rekening brengen als een product na twee jaar stuk gaat. Dit zou een direct gevolg kunnen zijn van nieuwe wetgeving waarover de Tweede Kamer afgelopen woensdag debatteerde. Thuiswinkel.org vroeg het parlement met klem om de wetgeving niet nodeloos op te plussen met kostbare lokale regels.

Europa kent een maximale garantietermijn van twee jaar. Het oorspronkelijke Europese wetsvoorstel heeft als doel om in alle EU-landen deze termijn te laten gelden. De Nederlandse wetgever blijft, ondanks veel discussie tussen consumenten en verkopers, vasthouden aan het Nederlandse systeem van een onbepaalde garantietermijn. Garantietermijnen worden dan gekoppeld aan de verwachte levensduur van een product.

In de eerste plaats vindt Thuiswinkel.org dat in Nederland dezelfde regels, dus maximaal twee jaar, moeten gelden zoals in de rest van Europa. Kan dat niet, dan moeten retailers toch minstens de mogelijkheid hebben om een gebruikersvergoeding in rekening te brengen bij de consument.

Benieuwd naar onze punten? Lees onze brief.

Download alles
Brief implementatievoorstel
Downloaden