8 april 2021
Persbericht

Webinar Belastingdienst over nieuwe EU btw-regels voor webshops op 20 april

VAT

Op 1 juli gaan de nieuwe EU-regels op het gebied van btw voor e-commerce in. Verkoop je als webwinkelier aan buitenlandse particulieren in de Europese Unie? Dan krijg je bij een jaaromzet van meer dan € 10.000,-* aan particulieren in andere EU-landen te maken met deze nieuwe regels. Vanaf 1 juli 2021 bereken je namelijk de btw die geldt in het land van je klant. Om webshops goed te informeren over de gevolgen hiervan, organiseert de Belastingdienst op 20 april een webinar.

Webwinkeliers die particulieren in andere EU-landen als klant hebben, kunnen deelnemen aan een gratis webinar op dinsdag 20 april van 19.00 tot 20.30 uur. "In deze webinar bespreken we de nieuwe EU-regels voor btw, welke keuzes je hebt om aan je btw-verplichting te voldoen en wat je moet doen om goed voorbereid te zijn", zegt John Piepers, specialist e-commerce van de Belastingdienst. "Denk hierbij aan het vermelden van prijzen inclusief btw in je webshop, het aanpassen van je facturen en je administratie. De webinar helpt webshopondernemers om de keuze te maken die zijn webshop past."

Twee keuzes voor btw-aangifte

Webshops die te maken krijgen met de nieuwe EU-wetgeving, kunnen straks op twee manieren hun btw-aangifte regelen. Zo kunnen zij ervoor kiezen om de btw aan te geven in elk afzonderlijk EU-land waarin zij hebben verkocht. De andere mogelijkheid is dat zij zich aanmelden voor de Unieregeling binnen het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst. John Piepers: "Je doet dan in één melding per kwartaal de btw-aangifte over al je verkopen aan particulieren in andere EU-landen." Webwinkeliers kunnen zich sinds 1 april voor het éénloketsysteem aanmelden op Mijn Belastingdienst. Wie zich vóór 1 juli aanmeldt, kan in oktober de btw-aangifte over het derde kwartaal in één keer doen. 

"Ik raad webwinkels aan om deel te nemen aan de webinar vóórdat zij zich eventueel aanmelden voor het éénloketsysteem", zegt Berry Roks, directeur MKB van de Belastingdienst. “De informatie helpt om de juiste keuze te maken voor jouw specifieke situatie." Al meer dan 800 webwinkeliers hebben zich ingeschreven voor de webinar. Wie dat nog niet heeft gedaan, kan dat hier doen.

Meer weten?

Lees meer over de nieuwe regels op www.belastingdienst.nl/e-commerce en meld je aan voor de webinar van de Belastingdienst op 20 april. Daarnaast kun je natuurlijk bij je eigen boekhouder of accountant terecht voor advies.

* Omdat de EU-wetgeving op 1 juli 2021 ingaat, geldt de omzetdrempel van € 10.000 alleen voor de webshopomzet in de tweede helft van 2021 in andere EU-landen. Vanaf 2022 geldt de omzetdrempel van € 10.000 voor de omzet in het hele jaar.