Vier stappen om zaken te doen met het VK na Brexit

Categorie
Gepubliceerd op: 31 maart 2021
Bijgewerkt op: 22 april 2021
Geschreven door
Brexit 4 Uk Vlaggen Op Gebouw 800X400

92% van de Britse consumenten shopt online, waarvan 36% bij een buitenlandse webshop koopt. Met name kleding, schoenen, elektronica en speelgoed wordt vaak over de grens gekocht. Nederland staat in de top 4 van landen waar de Britse consument het meest online koopt. Waar Nederlandse webshops het verzenden naar het Verenigd Koninkrijk voorheen als ‘business as usual’ ervoeren, is dat sinds 1 januari 2021 niet meer het geval en moeten bedrijven een aantal stappen doorlopen om hun producten succesvol te kunnen verzenden naar het Verenigd Koninkrijk. Maar welke stappen zijn dat? Onze business partner UPS zet het hieronder op een rijtje.

1. Vraag een EORI-nummer aan

Een EORI-nummer (Economic Operator’s Registration and Identification) is een uniek identificatienummer dat je nodig hebt om producten te kunnen verzenden naar het VK. Zowel een Brits als een Nederlands EORI-nummer is vereist; deze vul je in op de douanedocumenten. Een Brits EORI-nummer (begint met GB) vraag je aan via de Britse Douane. Heb je nog geen Nederlands EORI-nummer? Vraag dit dan aan bij de Nederlandse douane.  

2. Registreer je bij de Britse belastingdienst

Verkoop je producten ter waarde van- of onder de £135 aan consumenten in het VK? Dan moet je vanaf 1 januari 2021 zelf BTW afdragen aan de Britse belastingdienst. Vraag daarom een Brits BTW nummer aan. Daarnaast moet je voor klanten in het VK voortaan het Britse btw-tarief van 20% toepassen. Pas je facturen hier dus op aan.

Voor producten die in het VK worden verkocht ter waarde van meer dan £135 komen er naast BTW mogelijk ook nog invoerrechten en inklaringskosten bovenop. Bereken dus vooraf de totale kosten en communiceer dit duidelijk naar jouw klanten. Zo voorkom je dat ze voor onverwachte verrassingen komen te staan. Een schatting van de totale kosten kun je hier berekenen.

Tip: Indien je kunt aantonen dat jouw producten zijn vervaardigd in de EU of het VK, en je dus een ‘Attest van oorsprong’ verkrijgt, kun je profiteren van preferentiële tarieven. Heeft de zending een waarde van meer dan €6000? Dan moet je naast het ‘Attest van oorsprong’ ook beschikken over een REX-nummer. Dit nummer kun je krijgen bij de douane en moet je vermelden op jouw ‘Attest van oorsprong’ die je bij de handelsfactuur voegt.

3. Vul je handelsfactuur correct in

Een handelsfactuur is het belangrijkste document dat wordt gebruikt voor import-controle, taxatie en om de invoerrechten te bepalen bij het verzenden van goederen buiten de Europese Unie. Als deze niet correct is ingevuld, kan je pakket namelijk worden vertraagd of geblokkeerd. 

Zorg dat je een handleiding voor het opstellen van van een handelsfactuur bij de hand hebt, zoals de handleiding van UPS, zodat jouw pakket probleemloos door de douane komt en in het Verenigd Koninkrijk beland. Voor een duurzame, papierloze oplossing biedt UPS de Paperless Invoice, waarbij je jouw handelsfacturen digitaal kunt uploaden.

4. Vergeet de retouren niet

73% van de consumenten geeft aan dat de retourervaring de kans beïnvloedt om opnieuw bij een retailer te winkelen. Belangrijk om jouw klanten dus een prettige retourervaring te bieden, inclusief een duidelijk retourbeleid. Net als bij het verzenden van producten naar het VK dient er bij het terugsturen van producten naar Nederland een handelsfactuur bij de verzenddocumentatie te zitten. Communiceer dit dus goed met de consument en voorkom hiermee onnodige oponthoud bij de douane. 

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp