17 december 2020
Persbericht

Europese Commissie publiceert richtlijnen voor transparantie in ranking op online platformen

Europese vlag

De Europese Commissie heeft recent richtlijnen gepubliceerd die online platformen in staat moeten stellen transparant te zijn over de totstandkoming van de ranking. Deze richtlijnen werden aangekondigd in de Platform-to-business-verordening (P2b-verordening).

Met de richtlijnen geeft de EC aan online platformen instrumenten zodat ze de juiste rankinginformatie kunnen communiceren naar de verkopers. Verkopers kunnen daarmee zien hoe zij hun online zichtbaarheid kunnen verbeteren en hoe zij het beste hun producten onder de aandacht kunnen brengen bij consumenten. Bijkomend effect is dat de keuze voor consumenten uiteindelijk meer divers en groter zal zijn.

Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager zetten de richtlijnen de standaard voor de transparantie van algoritmische ranking en zorgen ze voor een eerlijkere online platformeconomie.

De aanbevelingen gaan volgens de Europese Commissie ook helpen bij adequate en effectieve handhaving van het transparantievereiste uit de Verordening en zorgen dat online platformen eerlijk te werk gaan in hoe de ranking tot stand komt.

Meer informatie?

Lees de richtlijnen over transparantie binnen ranking op online platformen hier via de site van de Europese Commissie. Heb je nog andere vragen over dit of een gerelateerd onderwerp? Neem dan contact op met Léon Mölenberg (), jurist bij Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe.