Werving en wetgeving: hoe werf jij tijdens de feestdagen en mag dat eigenlijk wel?

Blog van onze business partner DMCC

Vinger klikt op weegschaal icoon

De feestdagen staan alweer voor de deur. En één ding is zeker, met een hele of halve lockdown zal er nog meer online geshopt worden. De volgende uitdaging is dan: Hoe val je op? Marketing wil dolgraag aan de slag, maar dit brengt compliance-vraagstukken met zich mee. Marketing via social media impliceert bijvoorbeeld dat je werkt met Amerikaanse partijen en dan is 100% compliance onmogelijk. Dan moet je als organisatie een afweging maken: Wat zijn de risico’s? Een keiharde ‘nee’ sluit een kanaal uit waar consumenten toch graag gebruik van maken. In dit artikel geeft Thuiswinkel.org-business partner DMCC voor een aantal veel ingezette wervingsinstrumenten aan wat niet mag, maar ook wat vanuit de praktijk wél kan.

Mag dat?

Ga je voor de postbus of de inbox. Wil je oud-klanten mailen voor een heractivatie, doe je een tell-a-friend of ga je look-a-likes benaderen via social media? Denk je aan een partnermailing of een samenwerking? Misschien komt jouw marketingafdeling wel met het ei van Columbus. En hopelijk denk je dan: Mag dat eigenlijk wel?

Klanten benaderen via social media

Met de komst van Custom Audience-diensten is het voor organisaties mogelijk om heel gericht op specifieke personen te targeten. Kort gezegd komt het erop neer dat een organisatie de e-mailadressen (of telefoonnummers) van klanten ‘matcht’ met het bestand van een social-mediaplatform, zoals Facebook. Als het mailadres van deze klant ook bekend is bij Facebook, dan wordt een koppeling (match) gemaakt. Zo kan marketing heel gericht een Facebookcampagne uitzetten bij bestaande klanten of mensen die erop lijken (look-a-likes). De privacywet verlangt wel dat je de betreffende personen van tevoren om toestemming vraagt dat hun e-mailadres hiervoor wordt ingezet. Bij klanten mag je dit ook doen met een soft opt-in, wat betekent dat je mensen bij de aankoop informeert en ze de mogelijkheid biedt dit gebruik te weigeren.

Partnermailings

De Telecomwet geeft aan dat je toestemming moet hebben voor het versturen van commerciële e-mails vanuit je organisatie. Deze toestemming moet specifiek en op informatie berustend zijn. Als jij dus mensen vraagt om zich in te schrijven op jouw nieuwsbrief met aanbiedingen uit jouw assortiment, dan kun je ze niet ineens gaan mailen over de fietsverzekering van de buren. Als je je mailbestand ook wilt inzetten voor derden (andere adverteerders) die hun eigen producten en diensten willen inzetten, dan moet je hier apart toestemming voor hebben van je abonnees. Een grijzer gebied is het als je een advertorial van een derde opneemt in je eigen nieuwsbrief. Of wanneer je een samenwerking aangaat. Je verleent bijvoorbeeld jouw naam aan iemand anders zijn evenement en jullie ontwikkelen samen een propositie voor je klanten. Jouw klanten krijgen dan bijvoorbeeld korting op een bioscoopkaartje. In dat geval kan er sprake zijn van cocreatie en mag je jouw klanten over dit initiatief mailen.

Heractivatiemail

Iedere organisatie heeft in zijn e-mailbase een flink percentage abonnees die de e-mail nooit openen. De feestdagen zijn dan een leuk moment voor heractivatie, bijvoorbeeld door een korting aan te bieden of een freemium. Let wel, je mag alleen mailen naar mensen die zich ooit hebben aangemeld voor je nieuwsbrief. Je mag dus niet mailen naar opt-outs. En ook als je ergens een e-maillijst hebt, die je al tijden niet hebt gemaild, moet je nagaan of de e-mail die je nu stuurt, aansluit bij de verwachtingen. Misschien doe je als onderwerpsregel ‘Vernieuw je inschrijving’. Maar als men dit niet doet, moet je wel je database opschonen. Dat is misschien even pijnlijk, maar het komt de deliverability van je e-mail wel vaak ten goede.

Meer informatie?

Ga voor meer informatie over compliance naar www.dmcc.nl/magdat. Hier kun je ook je eigen vraag stellen. Daarnaast kun je hierover ook contact opnemen met Vincent Romviel (vincentromviel@thuiswinkel.org), jurist bij Thuiswinkel.org. Daarnaast delen onze business partners graag praktische tips en/of interessante aanbiedingen, waarmee retailers nog beter voorbereid het feestdagenseizoen in kunnen gaan. Benieuwd?

Ga naar onze speciale actiepagina