Hoe een data-driven betaaloptimalisatie de conversie kan verhogen

Blog van onze business partner Ingenico

Een hand met het woord data erboven

We doen met zijn allen veel moeite om klanten naar de betaalpagina te krijgen. Zo brengen marketing, advertenties en SEO-optimalisatie klanten naar de webwinkel, maken goede UX- en UI-designs het voor klanten makkelijk om de producten te vinden die ze willen en stimuleren kortingen en deals klanten om daadwerkelijk over te gaan tot de aankoop. Maar als klanten na al deze inspanningen afhaken bij de laatste stap, de betaalfase, dan lopen webshops omzet en inkomsten mis. Om nog maar te zwijgen van de potentiële impact op de klanttevredenheid die ontstaat wanneer mensen een aankoop niet kunnen voltooien.

Uit onderzoek van Ingenico blijkt, als we alleen naar de betaalfase kijken, dat een op de vijf klanten de betaalpagina verlaat om een van volgende redenen:

  • Betaalopties – De betaalmethode van voorkeur van de klant is niet beschikbaar.
  • Beveiliging – De klant is er niet zeker van dat zijn betaalgegevens veilig zijn.
  • Technische problemen – Er doet zich een websitefout of crash voor tijdens het betaalproces.
  • Te veel stappen – Het proces is te lang, met te veel pagina's of invulvelden.
  • Persoonlijke informatie – De klant wil bepaalde persoonlijke gegevens liever niet delen.
  • Kan creditcard of betaalpas niet vinden – De klant kan zijn kaart niet vinden om zijn gegevens in te voeren

Hoewel het handig is om deze veelvoorkomende redenen te kennen, zijn ze maar in beperkte mate van belang. Ieder bedrijf is anders. De redenen waarom klanten niet converteren, zijn uniek voor ieder bedrijf en er is ook geen ‘one size fits all’-benadering voor het optimaliseren van het betaalproces. Daarom kan toegang hebben tot betaaldata het verschil maken.

Een data-driven aanpak om betalingen te optimaliseren

Met betaaldata kunnen bedrijven betere beslissingen nemen over wat er gebeurt met hun transacties. Als je toegang hebt tot uitgebreide, gebundelde betaalgegevens van al je transacties, kun je makkelijker inzien en identificeren waarom klanten hun aankopen niet voltooien. Zo kun je de nodige wijzigingen aanbrengen om het betaalproces te optimaliseren, succesvoller te zijn in de verkoop en hogere inkomsten te genereren.

Duidelijke, bruikbare betaalgegevens kunnen bedrijven helpen inzien hoe ze de betaalervaring kunnen optimaliseren. Verder kunnen data ook fungeren als een vroegtijdig waarschuwingssysteem, waardoor je problemen op tijd kunt herkennen en kunt voorkomen.

Waar wringt de schoen?

Laten we betaalmethoden als voorbeeld nemen. Met een webshop kun je in theorie aan iedereen ter wereld verkopen. Maar als je een klant niet laat betalen met de betaalmethode van zijn voorkeur, zal hij niet converteren. Hoewel creditcards wereldwijd nog steeds dominant zijn, heeft elke markt een lokale betaalmethode waar consumenten de voorkeur aan geven. Het is dus van belang dat je weet welke betaalmethoden dit zijn.

Maar denk ook aan de authenticatiefase, waarin de consument moet aantonen dat hij is wie hij zegt te zijn, een stap die een drempel kan zijn voor klanten. Of aan iets simpels, zoals de bank die een transactie weigert vanwege onvoldoende saldo.  

Inzicht door data

Op deze momenten in het betaalproces kan een geoptimaliseerde configuratie de klantervaring en het succes van je bedrijf maken of breken. Duidelijke, inzichtelijke betaalgegevens kunnen je helpen inzien waarom transacties mislukken, in welk stadium van het betaalproces de problemen zich voordoen en hoe je deze kunt verhelpen, zodat klanten hun aankopen met succes kunnen voltooien.

Gewapend met deze gegevens, kun je inzicht krijgen in welke aspecten in het betaalproces niet werken voor jouw klanten. En het kan je helpen bepalen waar je het beste kunt optimaliseren, zodat je je conversie verhoogt en je meer kunt verkopen. Als je eenmaal weet wat het probleem is, wordt het veel makkelijker om het op te lossen.

Meer tips en informatie?

Onze business partners delen graag praktische tips en/of interessante aanbiedingen, waarmee retailers nog beter voorbereid het feestdagenseizoen in kunnen gaan. Benieuwd?

Ga naar onze speciale actiepagina