21 augustus 2020

Achteraf betalen bij online meubelzaken

stoel met dozen

Vandaag schreef de Volkskrant een column over het vooruit betalen van meubels. Het artikel claimt dat enkele webwinkels (onder andere Kwantum en Bijenkorf) hun klanten vragen een online bestelling direct af te rekenen, terwijl dit in strijd is met de wet. Het artikel zegt dat dit “met goedkeuring is van de branchevereniging” gebeurd. Dit is uiteraard niet het geval. En belangrijk: de genoemde bedrijven handelen niet in strijd met de wet. We leggen het graag aan je uit.

Wat zegt de wet?

In de wet is sinds 1992 vastgelegd dat je als verkoper van producten niet 100% vooruitbetalen mag eisen. Dat betekent dat er naast de 100% vooruitbetaling ook een vorm van minimaal 50% achteraf betaling moet worden aangeboden.

Wat doet Thuiswinkel.org hieraan?

Elke webwinkel die door Thuiswinkel.org gecertificeerd wordt, doorloopt een juridische vragenlijst. Hierin wordt gecontroleerd of een webshop die producten verkoopt minimaal één achteraf-betaalmethode aanbiedt. Partijen die geen achteraf-betaalmethode (willen) aanbieden, komen niet door de certificering en mogen het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk van de belangenvereniging niet voeren.

Wanneer hoeft een webwinkel een achteraf-betaalmethode niet te accepteren?

Ondanks dat het aanbieden van een achteraf-betalingsmogelijkheid een verplichting is, hoeft niet ieder verzoek om achteraf te betalen worden aanvaard. Achterafbetaling kan bij individuele klanten worden uitgesloten. Een verkoper kan, binnen de wettelijke kaders, onderzoek doen naar een consument en bekijken of hij aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen (een kredietcheck). Indien een webwinkel op grond van dit onderzoek goede redenen heeft om de mogelijkheid tot achteraf betalen uit te sluiten, dan is dit mogelijk. Verder geldt de regel niet voor onder andere de aankoop van diensten (zoals reizen) en digitale informatiedragers zoals ebooks.

Welke mogelijkheden tot achteraf betalen zijn er?

  • Factuur en uitgestelde machtiging: Met een uitgestelde machtiging ontvangt de klant alvast zijn product maar betaalt hij het product pas later. Een voorbeeld hiervan zijn acties zoals: “koop nu, betaal pas in 2021”. Belangrijk is dat een webwinkel dan gebruik maakt van een rechtsgeldige machtiging.
  • Uitgestelde creditcardbetaling (de zogenaamde capture delay): capture delay betekent dat een creditcardbetaling wordt opgesplitst in twee delen. Eerst wordt de klant gevraagd om goedkeuring van de betaling en pas later wordt het aankoopbedrag van de rekening van de klant afgeschreven. Voorwaarde van een geldige achteraf-betaalmethode is dat het bedrag pas wordt afgeschreven wanneer het product is ontvangen.
  • Achteraf-betaaldiensten zoals Klarna, Afterpay, Buckaroo, Focum, Pay Pal of Sisow. Zij nemen het totale betaalrisico over, ongeacht of de consument wel of niet betaalt. Daarnaast doen zij de kredietcheck voor webwinkels.
  • In de meubelbranche is het ook gebruikelijk om betaling aan de deur aan te bieden. Klanten betalen dan op het moment dat zij het product in ontvangst nemen.

Hoe zit het dan met de genoemde webwinkels in het artikel?

“Deze webwinkels die in het artikel genoemd zijn en die aangesloten zijn bij Thuiswinkel.org (De Bijenkorf en Kwantum) bieden gewoon een geldige achteraf-betaalmethode aan en doen niets verkeerd. De claim van de Volkskrant dat deze bedrijven in strijd handelen met de wet is daarom onterecht. Zij handelen te goeder trouw”, zegt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org.

De Volkskrant heeft voor plaatsing van het artikel geen contact gezocht met Thuiswinkel.org.