Uitgesproken Ank: Ondernemer heeft recht op onderzoek bij mankement

Laptop error

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een mankement aan een product waarbij de ondernemer niet in de gelegenheid is gesteld het product te herstellen of vervangen.

De consument

“De door mij gekochte laptop kreeg kuren. Het apparaat zou gerepareerd kunnen worden, maar dat wilde ik alleen als ik eerst een andere kreeg opgestuurd. Dat wilde de verkoper echter niet. Ik heb zelf contact opgenomen met de fabrikant en die heeft het apparaat twee keer hersteld. Uiteindelijk is hij omgeruild voor een ander type. Ik heb deze laatste laptop verkocht. Ik wil het verschil van het bedrag tussen de opbrengst en de nieuwwaarde van de eerste laptop terug van de verkoper.”

De ondernemer

“Wij hebben de eerste laptop willen herstellen of vervangen maar zijn daartoe niet in de gelegenheid gesteld. De door de fabrikant gestuurde vervangende laptop maakt geen deel uit van de overeenkomst tussen ons en de consument. Van ontbinding van de overeenkomst kan nu geen sprake meer zijn. Wij verzoeken om de klacht af te wijzen.”

De commissie

“De ondernemer stelt zich op het standpunt dat zij niets van doen heeft met het nieuwe, door HP rechtstreeks geleverde apparaat. Als een door een consument gekocht product gebreken vertoont, heeft de consument in eerste instantie het recht op herstel of vervanging van het apparaat. Of het apparaat dan hersteld of vervangen wordt is niet aan de consument, maar staat geheel ter beoordeling van de ondernemer. Als de ondernemer er niet in slaagt om een product te herstellen of te vervangen, dan heeft een consument het recht de koopovereenkomst te ontbinden. De consument is echter zelf direct naar de fabrikant gegaan en daar staat de ondernemer buiten. De klacht is ongegrond.”

Mijn oordeel

“Een terechte uitspraak. De consument heeft de ondernemer niet de kans gegeven te herstellen of te vervangen. Een ondernemer heeft het recht om in eigen beheer een apparaat te laten beoordelen en te kiezen voor herstel of vervanging. Daarnaast is de eerste laptop niet meer in het bezit van de consument. Van eventuele ontbinding van de overeenkomst kan dus al helemaal geen sprake meer zijn. Dat de tweede laptop, die hij van de fabrikant heeft gekregen, inmiddels door de consument is verkocht, komt voor zijn eigen rekening.”

Zorg dat je voorbereid bent, check onze juridische vraagbank!

Foto van bureau met telefoon en beelscherm met de website van de geschillencommissie

Thuiswinkel.org heeft voor haar leden uitspraken van de geschillencommissie verzameld en via een handige zoekmodule als vraagbaak beschikbaar gemaakt! Wil je als webwinkel weten wat de commissie heeft besloten over juridische meningsverschillen m.b.t. levering, herroepingsrecht, schadevergoeding, incassokosten, beschadigde producten én meer? In onze geschillenzoekmachine kun je zoeken op gegronde, ongegronde en gedeeltelijk gegronde geschillen in combinatie met méér dan tien onderwerpen. Hierdoor vind je supersnel een uitspraak die jou helpt bij het vormen van jouw eigen verweer. 

Heb je daarna nog juridische vragen? Neem dan contact op met onze jurist Ank van Heeringen door een mail te sturen naar .

Na inlog op Mijn Thuiswinkel kunnen leden zich gratis verdiepen in cases van mede-webwinkeliers:

Zoek in juridische cases