Thuiswinkel Talk 5: Hoe verminder je de hoeveelheid lucht in pakketjes?

Man met pakketje; logo thuiswinkel talk; afl. 5: Hoe verminder je de hoeveelheid lucht in pakketjes?

In de vijfde aflevering van Thuiswinkel Talk staat het reduceren van lucht in verpakkingen centraal. Host Richard van Welie (contentmanager) gaat hierover in gesprek met Ellen de Lange, adviseur logistiek en verpakkingen bij Thuiswinkel.org. Daarnaast komen er drie business partners aan het woord die onder meer vertellen dat we in Nederland al op de goede weg zijn op dit gebied, maar dat er nog steeds veel te verbeteren valt.

De hoeveelheid lucht die wordt meegestuurd in een pakketje is een hot topic binnen de logistieke sector. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om deze terug te brengen. Jaap van der Heijden van Superdoos geeft hier verschillende redenen voor.

Doelstellingen in de e-commercebranche

Het reduceren van lucht biedt dus veel voordelen voor zowel webwinkels, vervoerders, consumenten als het milieu. “Webwinkels hebben de afgelopen jaren al veel lucht weten te reduceren via machinaal inpakken en het verminderen van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal”, vertelt Ellen. “Toch blijkt uit een steekproef eind 2018 dat er nog steeds gemiddeld 50% lucht zit in een kartonnen doos. De vullingsgraad van enveloppen en verzendzakken ligt veel hoger, namelijk (bijna) 100%. Dit laat maar weer eens zien dat het voor webwinkeliers een goede zaak is om zorgvuldig af te wegen welk type verpakking zij per product kunnen gebruiken.” Daarnaast vertelt Ellen dat Thuiswinkel.org op dit vlak doelstellingen voor de branche heeft gesteld in het Brancheverduurzamingsplan Verpakken. Zo wil de organisatie het percentage lucht in 2022 met 10% hebben gereduceerd ten opzichte van 2018. “En we zijn daarmee op de goede weg”, aldus Ellen.

Daarbij rijst wel meteen de vraag op welke manieren webwinkels de vullingsgraaf van hun pakketten zo hoog mogelijk kunnen maken. Henk Knulst van PostNL zegt daar het volgende over:

Er zijn dus al verschillende opties op de markt en in gebruik om de hoeveelheid lucht in pakketjes terug te brengen. Maar waar moet je als (kleinere) webwinkel nu precies beginnen? Daarover geeft Piet Vanoverbeke van Moonen Packaging advies:

Terugverdienen investering

Wanneer je als webwinkelier aan de slag gaat met zo min mogelijk lucht in verpakkingen krijgen, ontkom je er niet aan om hierin te investeren. Op het eerste oog lijkt het misschien goedkoper om een standaarddoos te pakken voor je producten, maar de experts zijn het erover eens dat het op de lange termijn voordeliger is om op maat gemaakte verpakkingen te gebruiken. 

Daarnaast scheelt het natuurlijk ook naar welke locatie je een pakket stuurt. Als je bijvoorbeeld een bestelling naar een ander land stuurt, heb je je investering in een verpakkingsmachine er eerder uit:

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de hele podcast, waarin we met PostNL, Moonen Packaging en Superdoos dieper ingaan op de impact van corona en nog meer praktische tips geven om de hoeveelheid lucht in pakketten te reduceren? Luister hem dan gratis via onderstaande link of zoek hem op in Spotify, iTunes of een andere podcastapp. Heb je nog vragen of opmerkingen met betrekking tot logistiek en/of verpakken? Neem dan contact op met Ellen de Lange, adviseur logistiek en verpakken bij Thuiswinkel.org ().