Staatssecretaris wil dat platformen meer verantwoordelijkheid nemen

Europese vlag

Online platformen worden steeds belangrijker binnen de e-commercebranche. Inmiddels (ver)koopt, ruilt of deelt bijna driekwart van de Nederlandse consumenten producten en/of diensten via (internationale) online platformen. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer is het nu de hoogste tijd dat er op deze platformen beter rekening wordt gehouden met consumentenrechten en productveiligheid en dat er daarom wettelijke verantwoordelijkheden richting consumenten komen voor platformen.

Thuiswinkel.org begrijpt dat de staatsecretaris dit wil en hierover een brief stuurde naar de Tweede Kamer. Daarin zegt zij zich in Europees verband in te willen zetten voor deze verantwoordelijkheden voor platformen. “Het is een tendens waarin platformen steeds verder groeien en daarmee ook worden geacht meer verantwoordelijkheden op zich te nemen.”, vertelt Martijn Hos van Thuiswinkel.org. Zo gaat op 12 juli de nieuwe Platform-to-business-verordening (P2b-verordening) in. Daarin krijgen platformen onder andere de verplichting opgelegd om duidelijke voorwaarden te hanteren in hun relatie met verkopers en om transparant te zijn over bijvoorbeeld ranking, het uitsluiten en schorsen van verkopers of hun producten, en de toegang tot data.

Eerlijk speelveld in Europa

“Daarnaast is het noodzakelijk dat een dergelijke verplichting op Europees niveau wordt geregeld,” vertelt Hos. “Als we dit niet Europees aanpakken, ontstaat er een ongelijk speelveld waar vervolgens de Nederlandse platformen de dupe van zullen zijn. Zij moeten dan immers voldoen aan strengere regels richting consumenten en striktere verantwoordelijkheden dragen, terwijl buitenlandse platformen dit dan bespaard zou blijven. We gaan dit idee dus eens goed bestuderen, bijvoorbeeld op toegevoegde waarde voor de consument en wat voor impact dit heeft op platformen zelf. 

Daarnaast wordt er in Europa al gediscussieerd over meer verantwoordelijkheid en zelfs aansprakelijkheid van platformen voor schade als gevolg van ondeugdelijke producten uit derde landen. “Vooral in China wordt het vaak niet al te nauw genomen met de Europese voorschriften wat betreft productveiligheid”, legt Hos uit. “Platformen nemen al heel veel verantwoordelijkheid als het gaat om uit de handel nemen van namaak-, ondeugdelijke of verboden producten. Of daar dan ook een wettelijke aansprakelijkheid bij hoort is momenteel onderwerp van discussie.”

Meer informatie?

Martijn Hos Wil je meer informatie over online platformen en de regelgeving hieromtrent? Neem dan contact op met Martijn Hos () van Thuiswinkel.org. Daarnaast organiseert Thuiswinkel.org op vrijdag 10 juli exclusief voor leden een interactieve webinar, waarin zij volledig worden bijgepraat over de regels in de P2b-verordening. Hiervoor is al een uitnodiging verstuurd via mail. Uitnodiging gemist? Stuur dan een mail naar .