Gevoel van online veiligheid toegenomen onder consumenten

Security op teleoonscherm

Consumenten voelen zich steeds veiliger online. Dat geldt niet alleen voor de bescherming van hun privacy, maar ook voor online shoppen en betalen via smartphones. Dit blijkt uit onderzoek van Ruigrok NetPanel. Consumenten maken zich nog weleens zorgen over misbruik persoonlijke gegevens (53%), identiteitsfraude (52%) en phishing (52%).

Vier jaar geleden vond nog bijna een kwart van de online kopers het (helemaal) niet veilig om online aankopen via smartphone te betalen, maar inmiddels is dat percentage gedaald naar 9% en geeft 57% aan het zelfs (zeer) veilig te vinden. De populairste betaalmethode is nog altijd iDEAL (93%), gevolgd door achteraf betalen (36%), creditcard (28%) en PayPal (27%).

hoe veilig is online kopen via smartphone?

“Tegelijk met deze groei in veiligheid zien we ook een groei in het aantal consumenten dat online aankopen doet via hun smartphone. Ook dat percentage is in vier jaar tijd gestegen, van 20% naar 49%”, zegt Richard van Welie, onderzoeksredacteur bij Thuiswinkel.org. “Hier zal vast sprake zijn van een wisselwerking: steeds meer consumenten ervaren het gemak van kopen via smartphone en zien zo dat je veilig via dat device kunt shoppen.”

Misbruik persoonsgegevens, identiteitsfraude en phishing grootste angst

Niet alleen het betalen via de smartphone voelt veiliger, ons gevoel van online veiligheid in het algemeen is toegenomen, geeft het onderzoek aan. Tussen 2018 (47%) en 2019 (52%) was een stijging te zien in de bezorgdheid, wat mogelijk verklaard wordt door de communicatie over de AVG. Inmiddels ligt het percentage echter op 44%. We hebben vooral meer vertrouwen gekregen in hoe bedrijven met onze persoonlijke gegevens omgaan. De angst dat online gedrag gevolgd wordt door commerciële bedrijven, daalde van 50% naar 39% en de angst voor het doorverkopen van persoonlijke gegevens aan commerciële bedrijven van 50% naar 42%.

waar maak je je zorgen over?

Over het onderzoek

‘What’s Happening Online’ wordt al 13 jaar achtereen op eigen initiatief uitgevoerd door Ruigrok NetPanel. In dit onafhankelijke kwantitatieve onderzoek wordt de gehele breedte van de Nederlandse samenleving ondervraagd over het gebruik van devices, e-commerce, social media en online finance & safety. De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlanders van 14 jaar en ouder, verdeeld over vier generaties Digitieners (14-23 jaar), Millennials (24-38 jaar), Generatie X (39-58 jaar) en Babyboomers (59-74 jaar). In het kwantitatieve onderzoek hebben in totaal 2.639 Nederlanders de online vragenlijst volledig ingevuld. De steekproef van 14 – 17 jaar is representatief voor de Nederlandse bevolking naar geslacht en leeftijd. Vanaf 18 jaar (n=2.348) is de steekproef representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. De datacollectie vond plaats van 5 tot en met 16 maart 2020.

Download gratis het rapport
* Digitieners (14-23 jaar), Millennials (24-38 jaar), Generatie X (39-58 jaar) en Babyboomers (59-74 jaar)