EU laat oneerlijke handelspraktijken van online platformen verwijderen

Desinfecterende gel, mondkapje en handschoenen

Een aantal weken geleden kondigde de Europese Commissie een grote actie tegen coronafraude op grote platformen aan. Deze zogenoemde sweep heeft inmiddels plaatsgevonden en de EU heeft de belangrijkste resultaten van het onderzoek gedeeld.

Het doel van de sweep was om handelaren te identificeren die op grote platformen in Europa misbruik maakten van de onzekerheid die er onder consumenten heerste vanwege de uitbraak van het coronavirus. Hierbij kan worden gedacht aan het onterecht claimen van medische eigenschappen, het hanteren van woekerprijzen, het geven van onjuiste informatie over voorraden (zoals “Bij ons de laatste mondkapjes”) en het inspelen op gevoelens van angst.

De actie van de Europese Commissie en de platformen heeft geresulteerd in het verwijderen of blokkeren van  miljoenen misleidende advertenties of productvermeldingen. “We zijn heel blij met resultaat van de sweep”, vertelt Léon Mölenberg, jurist bij Thuiswinkel.org en betrokken bij de uitvoer van het onderzoek. “De samenwerking met de deelnemende platformen verliep heel soepel en zij hebben heel duidelijk laten zien dat zij zich adequaat inzetten om schadelijke content te verwijderen. Met deze actie hebben we gezamenlijk het online winkelen nog veiliger kunnen maken.”

Belangrijkste resultaten

 • Het onderzoek richtte zich vooral op aanbiedingen rondom mondkapjes, desinfecterende gels, testkits en voedingssupplementen en andere producten met een vermeende genezende werking tegen het coronavirus.
 • In 38 gevallen werden er dubieuze aanbiedingen of advertenties gevonden die op een misleidende manier producten aanprezen naar aanleiding van het coronavirus, die claimden dat een product een infectie kon voorkomen of genezen, of die buitensporige prijzen hanteerden. Daarnaast liet de screening zien dat frauduleuze handelaren nieuwe methoden gebruiken, waardoor het moeilijk is om deze te herkennen, zoals het doen van impliciete claims over de genezende eigenschappen van producten met afbeeldingen en grafieken of het opzettelijk maken van spelfouten om automatische tekstfilters te ontwijken.
 • Over het algemeen heeft de screening aangetoond dat de samenwerking tussen de Europese Commissie en de online platformen zeer succesvol is. Zo heeft eBay zeventien miljoen vermeldingen van haar wereldwijde marktplaats geblokkeerd of verwijderd omdat deze de consumentenwetgeving van de EU schonden. Daarnaast zag Amazon het wekelijkse aantal van nieuwe corona-gerelateerde productvermeldingen met 77% afnemen in vergelijking met maart.
 • De sweep vond plaats op 268 websites, waarvan er 206 werden aangewezen voor verder onderzoek naar potentiële schendingen van de Europese wetgeving.
  • 88 websites bevatten producten met claims over een vermeende genezende of preventieve werking tegen het coronavirus.
  • 30 websites bevatten onnauwkeurige claims over de schaarste van producten.
  • 24 websites worden verdacht van oneerlijke praktijken met buitensporige prijzen.
 • In 39 gevallen werden de verkoopprijs en de prijs per eenheid niet op een ondubbelzinnige, gemakkelijk te identificeren en duidelijk leesbare manier vermeld.
 • Consumenten kregen geen duidelijke en uitgebreide informatie over relevante aspecten, zoals:
  • de identiteit van de handelaar (op 58 websites);
  • het fysieke adres van de handelaar (op 62 websites);
  • de contactgegevens van de handelaar (op 58 websites).

Vervolgstappen

Allereerst heeft de Europese Commissie haar advies aan consumenten geüpdatet (hier beschikbaar in het Engels). Daarnaast roept ze platformen op om waakzaam te blijven en regelmatig feedback te geven aan de commissie en de consumentenautoriteiten. De Europese Commissie blijft de samenwerking coördineren tussen de autoriteiten op het gebied van consumentenbescherming en domeinregistreerders, die op aanvraag schadelijke websites offline kunnen halen. Ook blijft de commissie samenwerken en informatie uitwisselen met zelfregulerende reclame-instanties over de ontwikkeling van tools om automatisch misleidende advertenties op te sporen.

Alles over het coronavirus en e-commerce  

Wij zijn benieuwd welke issues omtrent het coronavirus leven bij onze leden, zodat we deze mee kunnen nemen in onze gesprekken met Den Haag. Als belangenbehartiger voor de e-commercesector zijn wij daarom op zoek naar signalen die jij als een misstand ervaart. Denk daarbij aan leveranciers die het je lastiger maken, processen bij en beleid van de overheid of het ontbreken van handhaving. Je kunt contact met ons opnemen via 
Voor meer informatie over de impact van het coronavirus op de retailsector, verwijzen we je graag door naar onze overzichtspagina. 

Lees alles over het coronavirus en e-commerce