Pakketjes worden vaker thuis afgeleverd

Straat met huizen

Nederlandse online shoppers kiezen tijdens de coronacrisis veel vaker dan voorheen voor thuisbezorging van hun bestelde pakketten, dan voor ophalen bij een afhaalpunt. Momenteel kiest 85% van de consumenten voor de bezorging aan huis, tegen 6% bij een afhaalpunt. Dit blijkt uit het consumentenonderzoek van Ruigrok NetPanel en Thuiswinkel.org.

Uit een eerder consumentenonderzoek van Ruigrok NetPanel vorig jaar bleek dat 76% van de Nederlanders hun online bestelling het liefst thuis liet afleveren, terwijl 13% hun pakket bij een afhaalpunt afhaalde. Door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en het sluiten van sommige afhaalpunten in winkels zijn deze percentages verder uit elkaar gegroeid, aangezien 85% nu voor thuisbezorging kiest en 6% voor het afhalen bij een pakketpunt.

Geen angst voor ophalen pakket bij afhaalpunten

Sinds de door de overheid afgekondigde maatregelen is een kleine groep consumenten (5%) bang om naar een pakketpunt te gaan om de bestelling op te halen. Daarnaast is angst voor besmetting via pakket (8%) of pakketbezorger (12%) voor een klein deel van de respondenten een reden om minder online te kopen. Ruim driekwart (76%) van de mensen gaat ervan uit dat pakketbezorgers zich inderdaad houden aan de maatregelen van 1,5 meter afstand bij het uitreiken van een pakket.

Retourneren van artikelen

Dat men niet bang is om naar een pakketpunt te gaan, blijkt ook uit het onderzoeksresultaat dat het naar een pakketpunt gaan om een bestelling te retourneren voor slechts 5% een reden is om nu minder vaak online aankopen te doen. Vier op de tien consumenten stellen het op prijs wanneer webwinkels de standaardretourperiode van veertien dagen aanpassen naar dertig of meer dagen.

“Thuiswinkel.org heeft webwinkels eerder al opgeroepen om hun retourperiode te verlengen en veel webwinkels hebben hier inmiddels gehoor aan gegeven”, vertelt Margreeth Pape, beleidsadviseur logistiek bij Thuiswinkel.org. “Een dergelijke verlenging geeft consumenten niet alleen de ruimte om te wachten met het eventueel terugsturen van producten, het zorgt ook voor een verlichting van de druk op de logistieke keten. Het doet mij daarom goed om te zien dat veel webshops al gehoor hebben gegeven aan deze oproep of daarvoor al een langere retourtermijn hanteerden.”

Alles over het coronavirus en e-commerce  

Wij zijn benieuwd welke issues omtrent het coronavirus leven bij onze leden, zodat we deze mee kunnen nemen in onze gesprekken met Den Haag. Als belangenbehartiger voor de e-commercesector zijn wij daarom op zoek naar signalen die jij als een misstand ervaart. Denk daarbij aan leveranciers die het je lastiger maken, processen bij en beleid van de overheid of het ontbreken van handhaving. Je kunt contact met ons opnemen via 
Voor meer informatie over de impact van het coronavirus op de retailsector, verwijzen we je graag door naar onze overzichtspagina. 

Lees alles over het coronavirus en e-commerce