Uitgesproken Ank: Schadevergoeding om defect zelf op te lossen

Maatwerkkast

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een niet kloppende maatwerkkast.

De consument

“Ik heb maatwerkkasten gekocht. De ondernemer heeft ter plaatse de maten opgenomen. Na montage blijken de deuren van de kasten 20 cm te ver naar voren te staan. Bovendien klopten de tekeningen op de offerte niet met wat mogelijk was. Er zijn nu 18 planken minder geplaatst, maar die planken zijn wel in rekening gebracht. De verkoper kiest voor een voordelige oplossing, waardoor er ruimteverlies blijft. Dit voorstel is niet acceptabel voor mij en ik heb ook geen vertrouwen meer in de verkoper. Ik wil als compensatie voor de verkeerde kast, de te veel gerekende montage-uren en de te veel geleverde planken een schadevergoeding van € 2.000, waarmee de aanpassingen aan de kast in eigen beheer uitgevoerd worden.”

De ondernemer

“Ik kan niet precies zeggen waar het misgegaan is. In ieder geval is duidelijk dat de afstand tussen de deuren en het interieur te groot is. Maar of de deuren verkeerd ingemeten zijn of het interieur te ver naar achter geplaatst is, is onduidelijk. Ik ben bereid om het interieur aan te passen en verder naar voren te plaatsen, dan kan er wellicht ook nog een extra plank gemaakt worden. Ik vermoed echter dat aanpassen van de deuren en het verder naar achter plaatsen geen bevredigend resultaat zal opleveren. De te veel geleverde planken zal ik terug nemen en crediteren.”

De commissie

“Tussen partijen staat niet ter discussie dat de kasten, zoals deze opgeleverd zijn, niet voldoen aan hetgeen is afgesproken We hebben een deskundige ingeschakeld die stelt dat de omvang van de klacht opvallend is. Herstel is echter technisch wel mogelijk. De consument vraagt geen ontbinding van de overeenkomst en dat zou naar ons oordeel ook te ingrijpend zijn. De klacht is gegrond en de gevraagde vergoeding wordt toegewezen.”

Mijn oordeel

“De verkoper heeft zelf aangegeven dat het aanpassen van de deuren en het verder naar achter plaatsen vermoedelijk geen bevredigend resultaat zou opleveren. Daarnaast stelt de deskundige dat herstel wel mogelijk is. Ik vind het een juiste beslissing van de commissie om een vergoeding toe te wijzen waarmee de consument zelf voor een oplossing kan (laten) zorgen.”

Zorg dat je voorbereid bent, check onze juridische vraagbank!

Foto van bureau met telefoon en beelscherm met de website van de geschillencommissie

Thuiswinkel.org heeft voor haar leden uitspraken van de geschillencommissie verzameld en via een handige zoekmodule als vraagbaak beschikbaar gemaakt! Wil je als webwinkel weten wat de commissie heeft besloten over juridische meningsverschillen m.b.t. levering, herroepingsrecht, schadevergoeding, incassokosten, beschadigde producten én meer? In onze geschillenzoekmachine kun je zoeken op gegronde, ongegronde en gedeeltelijk gegronde geschillen in combinatie met méér dan tien onderwerpen. Hierdoor vind je supersnel een uitspraak die jou helpt bij het vormen van jouw eigen verweer. 

Heb je daarna nog juridische vragen? Neem dan contact op met onze jurist Ank van Heeringen door een mail te sturen naar .

Na inlog op Mijn Thuiswinkel kunnen leden zich gratis verdiepen in cases van mede-webwinkeliers:

Zoek in juridische cases