Feiten en fabels over corona in online retail

Categorie
Gepubliceerd op: 12 maart 2020
Bijgewerkt op: 11 januari 2021
Geschreven door
Corona Vrouw Doet Mondkap Om 800X400

Er wordt veel geschreven over de impact van het virus, maar wat is er nu eigenlijk wel en niet waar? En waar kun je meer betrouwbare informatie vinden?

Steeds meer Nederlandse bedrijven merken de gevolgen van het coronavirus. Medewerkers blijven uit voorzorg thuis werken en je mag niet meer bij (potentiële) klanten op bezoek. Er wordt veel geschreven over de impact van het virus, maar wat is er nu eigenlijk wel en niet waar? En waar kun je meer betrouwbare informatie vinden?

* Deze pagina wordt niet geüpdatet aan de hand van het laatste nieuws. Wij blijven de ontwikkelingen rond het coronavirus en e-commerce natuurlijk wel volgen. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, ga dan naar de website van het RIVM

Feiten

  • Pakketjes kunnen gewoon worden afgeleverd aan de deur; postbezorgers nemen hun eigen maatregelen om pakketjes veilig af te kunnen leveren. Veel bedrijven hebben er wel voor gekozen om pakketjes tot aan de deur te leveren, en niet meer tot in de keuken. Het kan in deze situatie dus zeker lonen om je marketing in te zetten voor je webwinkel en dus je online business te stimuleren.
  • Hoewel veel bedrijven al grotere voorraden hadden aangelegd vanwege het Chinese Nieuwjaar eerder dit jaar, beginnen voorraden bij (web)winkels mogelijk toch op te raken. Enkele webwinkels hebben al aangekondigd hun prijzen te verhogen om zo langer met de voorraad te kunnen doen.
  • Personeel dat in Nederland niet naar kantoor kan komen, moet volgens de wet doorbetaald krijgen. Je kunt natuurlijk wel met ze afspreken dat zij, waar mogelijk, thuis gewoon doorwerken als ze niet ziek zijn.
  • Ben je zwaar getroffen door de impact van het virus? Dan kun je werktijdverkorting aanvragen, waarmee je een tijdelijke werkeloosheidsuitkering kunt aanvragen voor je werknemers.

Fabels

Alle webwinkels profiteren van de coronacrisis

Onjuist. Hoewel er verschillende sectoren zijn die de online omzet de afgelopen weken flink hebben zien groeien (zoals food/nearfood, consumentenelektronica, doe-het-zelf en speelgoed), zijn er ook verschillende sectoren die harde klappen hebben gekregen. Voorbeelden hiervan zijn mode, schoenen en reizen.

Webwinkels ervaren geen nadelige gevolgen van de coronacrisis

Onjuist. De e-commercesector ondervindt zeker verschillende nadelige gevolgen van de crisis:

  • Het is voor veel bedrijven een uitdaging om hun voorraden op peil te houden. Veel producten worden in China geproduceerd, dat het zwaarst door het virus is getroffen, waardoor retailers met tekorten kunnen komen te zitten. Door deze tekorten en vertragingen zijn veel retailers bezorgd of zij wel (tijdig) producten kunnen leveren.
  • Ook de webwinkels worden geconfronteerd met werknemers die ziek zijn of thuis moeten werken. Met de toenemen online vraag naar producten, kunnen webwinkeliers dus te maken krijgen met capaciteitsproblemen.
  • Webwinkels zijn voor de verzorging van hun producten veelal afhankelijk van derde partijen. En ook in de logistieke sector is de druk op dit moment heel hoog.

Er wordt niet geëxporteerd uit Italië

Onjuist. De Italiaanse ambassadeur, Andrea Perugini, heeft dinsdag per brief aan de KVK laten weten dat de overheidsmaatregelen in Italië gericht zijn op de persoonlijke bewegingsvrijheid en niet op het handelsverkeer. “Alle fabrieken blijven doordraaien en onze producten zijn gereed voor export”, benadrukt Perugini. 

De privacywet is niet van kracht tijdens zo’n uitzonderlijke situatie als dit

Dit is pertinent onjuist; de regels rond privacy blijven het uitgangspunt. Je mag je medewerkers natuurlijk vragen waar ze naartoe zijn geweest op vakantie en je mag vragen of ze gezondheidsklachten hebben. Werknemers hoeven daar echter niet op te reageren en je mag nog steeds geen medische gegevens verzamelen en registreren. Zo is een koortsscan niet toegestaan en werknemers scannen aan de poort mag ook niet. De suggestie doen de huisarts te bellen, kan uiteraard wel. Een werknemer waarvan vaststaat dat hij of zij is besmet de toegang ontzeggen, is natuurlijk wel geboden vanuit de preventieplicht uit de Arbowetgeving.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig of wil je nog meer informatie inwinnen? Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft inmiddels een speciaal nummer voor ondernemers met vragen opgezet: tel. 0800-2117. Bij dit telefonisch loket zitten specialisten die kunnen helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe je moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen. 

Bronnen

Deel dit nieuwsartikel