Contoleer je betaalmethoden en voorkom boetes

Just Hasselaar

De EU wil dat online betalingen veiliger worden en voerde daarom de PSD2 in. Deze regeling verplicht iedereen die online betalingen uitvoert om aan klantauthenticatie te voldoen, zodat het aantal fraudegevallen terugloopt. Door een tweestapsverificatie toe te voegen aan de betaling moeten klanten extra bewijzen dat hij daadwerkelijk de eigenaar is van de betalingskaart.

Helaas bleek toen dat de e-commercesector daar nog niet helemaal klaar voor was. Vooral de online betalingen die met een creditcard uitgevoerd worden vereisen een aanpassing. Thuiswinkel.org-collega Just Hasselaar, beleidsadviseur digital transactions, geeft aan dat de online creditcardbetaling verouderd is en leidt tot meer gevallen van fraude: “Over de grens is het mogelijk om betalingen met een creditcard te doen met alleen de gegevens die op de kaart staan. Die gegevens lekken nu eenmaal uit. Schade voor bedrijven kan dan flink in de papieren lopen.”

In Nederland is iDeal het meest populaire betaalmiddel. Deze methode hanteert een tweestapsverificatie en is daarmee wel een veilige betaalmethode. Bijna 60% van alle online transacties in Nederland wordt uitgevoerd met iDeal en slechts 10% wordt met creditcard betaald. “De Nederlandse consument kan dus wel omschakelen, alleen moet de sector er nu voor zorgen dat alle betaalmethoden voldoen aan de wetgeving.”

Wat betekent dit voor jou als webshop?

De populariteit van creditcardbetalingen stijgt in Nederland. Het is dus belangrijk dat je, in samenwerking met je betaaldienstverlener, zorgt dat ook deze betalingen voldoen aan de PSD2. Het kan zijn dat je betaalmethoden al aan tweestapsverificatie doen. In dat geval hoef je geen aanpassingen door te voeren. We raden je aan om dit goed te controleren, want binnenkort zal de wet gehandhaafd worden en worden er mogelijk boetes uitgedeeld.

Wat is de PSD2 en welke maatregelen moet je treffen?

We hebben veelgestelde vragen beantwoord om je te helpen bij de PSD2. Bekijk deze of neem contact op met Just Hasselaar via

Bekijk de veelgestelde vragen over PSD2