10 februari 2020

Hoe headless kan bijdragen aan een beter resultaat en snellere transformatie

Headless & Omnichannel Commerce

Consumenten gaan steeds meer verwachten van retailers. Wil je aan de klantverwachting blijven voldoen, dan moet je daar de urgentie van inzien en erop anticiperen. De expertgroep Headless & Omnichannel Commerce van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow heeft, in het kader van de customer journey van de toekomst, gekeken naar de rol die technologie kan spelen bij het neerzetten van een goede omnichannelpropositie. Met nieuwe technologie kun je namelijk de klant verrassen, maar ook teleurstellen.

Sommige bedrijven kunnen goed omgaan met de onzekerheid van de ‘nieuwe’ klant en blijven zich richten op de zaken die hij of zij belangrijk vindt. Deze bedrijven hebben één ding gemeen: ze zijn flexibel. Helaas blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk om flexibel te zijn. Volgens de experts uit de expertgroep komt dat voornamelijk door de complexiteit van het ict-landschap en verouderde technologie. Dat is jammer, want de nieuwste technologische ontwikkelingen creëren over het algemeen vaak nieuwe kansen (en uitdagingen) voor organisaties, mits zij in staat zijn de juiste keuzes te maken.

Recentelijk heeft een nieuwe generatie platformen, de zogenaamde headless platformen, zijn intrede gedaan. Headless wordt vaak gebruikt om een andere manier van werken te beschrijven. Deze nieuwe manier van werken is vooral ontstaan uit de behoefte om de groeiende complexiteit te reduceren en beheersen. De nieuwe technologische mogelijkheden, met name op het gebied van cloud-technologie, hebben ervoor gezorgd dat de populariteit van headless alleen maar is toegenomen. Headless geeft organisaties de kans om iets unieks te realiseren vanwege de ingebouwde flexibiliteit en is in die zin dus een antwoord voor bedrijven die moeite hebben snel te transformeren. Headless verhoogt (op termijn) vaak de snelheid van ontwikkeling, waardoor je sneller resultaten behaalt. Daarnaast zijn bij de meeste headless oplossingen langdurige, kostbare upgrades vaak een probleem uit het verleden. Headless biedt je de mogelijkheid om (vrijwel) elk kanaal te bedienen, nu en in de toekomst.

De expertgroep Headless & Omnichannel Commerce, onder leiding van commercetools en Incentro, geeft in haar bluepaper meer voorbeelden en tips om er zo snel mogelijk mee aan de slag te kunnen gaan.

Download gratis de bluepapers

De bluepapers staan inmiddels online, en kunnen gratis door iedereen gedownload worden. In de komende weken verschijnen er korte samenvattingen online, en zullen de eerste podcasts opgenomen worden. 

Download de bluepapers