Expertgroep Conversion Optimization

Op 25 september kwam de ShoppingTomorrow-expertgroep Conversion Optimization bij elkaar, deze keer bij het kantoor van bol.com in Utrecht. De groep heeft de onderzoeksvraag in twee onderwerpen opgesplitst: KPI’s en data analyses. Voor deze sessie zijn de experts in twee groepen aan de slag gegaan met de twee onderwerpen. De bevindingen van die sessies werden tijdens deze meeting samen besproken, bediscussieerd en aangescherpt. In deze blog lees je een verslag van de meeting, met daarbij interessante eerste inzichten over Conversion Optimization.

Voor de CRO specialisten is het helder: je begint met duidelijke KPI’s en je analyseert de data om tot de juiste inzichten te komen rondom conversieoptimalisatie. De expertgroep wil in de bluepaper zo veel mogelijk concrete tips en voorbeelden delen, zodat iedere retailer direct kan beginnen met conversieoptimalisatie. Ook als je geen CRO specialist in huis hebt.

KPI’s: weet wat je wil bereiken

Het opstellen van KPI’s is voor veel bedrijven niks nieuws. Voor iedere afdeling is het mogelijk om deze te formuleren. Maar hoe kies je de juiste KPI’s voor je conversieoptimalisatie? En als je er meerdere formuleert, welke KPI is dan leidend? De discussie tussen de experts laat zien dat hun bedrijven verschillende invullingen geven aan KPI’s rondom conversieoptimalisatie. Sommigen kiezen voor het meten van een onderdeel dat heel dicht op de aanpassing zit (bijvoorbeeld door te meten of de bezoeker het product in het winkelmandje plaatst), terwijl anderen gaan voor een hogere KPI die ze daadwerkelijk willen beïnvloeden (zoals daadwerkelijke transacties). Het opdelen van je einddoel (bijvoorbeeld het verhogen van conversie) in meerdere, kleine KPI’s (bijvoorbeeld het verhogen van weergaven van een productpagina, add-to-carts of weergaven van de check-out) kan ervoor zorgen dat je significante verschillen ziet in een gedeelte van de klantreis. Met deze inzichten leer je het gedrag van klanten begrijpen en kun je uiteindelijk ook verbetering realiseren op je einddoel.

Data analyses

Voordat je kunt beginnen met het uitvoeren van goede data analyses, moet je eerst de basis op orde hebben. Dit houdt in dat je een webanalyticspakket moet hebben en KPI’s moet formuleren. Per stap in de funnel kun je vervolgens verschillende data analyses doen, maar er zullen ook analyses zijn die je altijd blijft doen. Een datadashboard maken helpt om overzicht te houden en veranderingen inzichtelijk te maken. Maar, de data geven alleen inzicht in waar de problemen zitten. Om er ook achter te komen waarom het probleem er is, is het belangrijk om ook kwalitatieve data te verzamelen. Verzamel daarom feedback van klanten en voer een usability onderzoek uit. Vraag ook eens een ouder iemand of juist een heel jong iemand (afhankelijk van je doelgroep) om je website te doorlopen. Waarom is dat probleempunt een probleem?

De bluepaper

De bluepaper van de expertgroep Conversion Optimization zal concrete tips en handvatten bevatten waarmee jij je conversieoptimalisatieproces beter kunt inrichten. Wil je als eerste op de hoogte zijn wanneer deze bluepaper te downloaden is? Zorg dan dat je ingeschreven bent voor de nieuwsbrief van ShoppingTomorrow.

Ontvang als eerste de bluepaper