1 oktober 2019

PostNL mag Sandd toch overnemen van de staatssecretaris

PostNL mag Sandd toch overnemen, is het besluit van staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken. Eerder had de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geen toestemming gegeven voor de fusie van de twee postbedrijven. De fusie zou er volgens de ACM voor zorgen dat er een monopolie ontstaat. De staatsecretaris stelt echter dat de overname nodig is om de postbezorging betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar te houden in een sterk krimpende markt.

Thuiswinkel.org heeft in eerdere overleggen aangegeven zich met name zorgen te maken over de ontwikkeling van de brievenbuspakjes als gevolg van de overname, die voor retailers een goed alternatief bieden omdat deze tegen een fractie van de prijs geleverd kunnen worden ten opzichte van reguliere pakketten. Daarnaast vond de sector belangrijk dat het huidige service niveau voor het postnetwerk behouden kon worden.

Strenge voorwaarden

Door de concentratie in de postmarkt zal de positie van PostNL in de pakketmarkt worden versterkt. Thuiswinkel.org is blij om te zien dat de staatssecretaris zegt voorwaarden te stellen aan de fusie. Zo moet PostNL aan regionale postvervoerbedrijven toegang verlenen tot het landelijke netwerk en wordt de prijsstijging van zakelijke (pakket)post beperkt.