24 augustus 2011

Aantal webwinkels stijgt naar 37.500

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org. Het aantal B2C webwinkels in Nederland stijgt in 2011 naar 37.500. Gisteren publiceerde de Metro een verdubbeling van het aantal webwinkels in drie jaar tijd naar 21.200. Deze cijfers waren gebaseerd op recente cijfers van de Kamer van Koophandel.

In werkelijkheid ligt het aantal webwinkels volgens Thuiswinkel.org veel hoger, het aantal webwinkels loopt dit jaar op tot zo’n 37.500 webwinkels. Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org: ‘Een voorzichtige raming nog zelfs van onze kant, gebaseerd onder meer op cijfers van Currence, eigenaar van iDEAL en informele gesprekken met de Belastingdienst. Met meer dan 40.000 iDEAL aansluitingen is onze raming nog aan de voorzichtige kant, maar meegerekend moet worden dat nog niet alle webwinkels iDEAL aanbieden en dat niet iedere iDEAL aansluiting ook een webwinkel betreft.’

Daarmee klopt overigens de constatering dat het aantal webwinkels in de laatste drie jaren meer dan is verdubbeld. Het verschil met de aantallen van de Kamer van Koophandel ligt hem in het feit dat de KvK enkel de zogenaamde SBI-code indeling ‘Postorderen en internetwinkels’ duidt. Zo worden nieuwe webwinkels bij aanmelding bij de KvK geregistreerd als webwinkel ondernemer binnen de betreffende SBI-code. Webwinkels die onderdeel uitmaken van fysieke detailhandel, reisorganisaties en dienstverleners staan bij de KvK niet als webwinkel geregistreerd.