Herroepingsrecht: vijf vragen en antwoorden over terugbetalen

Gepubliceerd op: 23 februari 2023
Bijgewerkt op: 23 februari 2023
Geschreven door
Betalen Geld 50 Euro 800X400

Wat zijn jouw plichten als webshop als een klant zijn product retour stuurt? Wie is verantwoordelijk voor de verzendkosten en wanneer en hoe moet je het bedrag terugbetalen aan de klant? Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, bespreekt enkele verplichtingen die nog weleens worden vergeten.

Wat moet je terugbetalen?

Je moet de verzendkosten van de heenzending en het aankoopbedrag terugbetalen, maar alleen als de klant zijn hele bestelling retourneert. De retourkosten hoef je niet te vergoeden. Als de retourkosten voor rekening van de consument komen, moet je dit op je website vermelden.

Wanneer moet je terugbetalen?

Binnen veertien dagen nadat de consument aan jou heeft gemeld dat hij het product wil retourneren. Je mag wel wachten met terugbetalen tot je het product hebt ontvangen of de consument aantoont het product te hebben geretourneerd, maar de termijn van veertien dagen is al wel gaan lopen op moment dat de consument bij jou de melding heeft gedaan.

Hoe moet je terugbetalen?

Voor de terugbetaling gebruik je hetzelfde betaalmiddel als de klant heeft gebruikt, tenzij hij instemt met een andere methode. Als de klant met een cadeaubon heeft betaald, mag je terugbetalen met een gelijksoortige cadeaubon. De terugbetaling is altijd kosteloos voor de consument.

Wat als de klant heeft gekozen voor een duurdere leveringsmethode?

Als de klant heeft gekozen voor een duurdere methode van levering dan de goedkoopste standaardlevering hoef je de bijkomende kosten voor de duurdere methode niet terug te betalen.

Hoe zit het met de ontvangstbevestiging?

Als je je retourformulier, een e-mail of het Europese retourformulier per e-mail ontvangt, dan moet je de klant direct een ontvangstbevestiging sturen.

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Zelfscan voor digitale toegankelijkheid uitgebreid

    Gepubliceerd op 25 april 2024
    Categorie

    Steeds meer ondernemers streven naar digitale toegankelijkheid, zodat ook mensen met een beperking online kunnen browsen en winkelen. Vanaf 28 juni 2025 moeten websites en webshops en apps voor iedereen toegankelijk zijn.

    Vinden al jouw bezoekers wat ze zoeken? Scan 'm op toegankelijkheid: Ismijnsitetoegankelijk.nl
  • Min. J&V Publiceert:  Integrale aanpak fraude jaarbericht 2023

    Gepubliceerd op 24 april 2024

    Overheid en bedrijfsleven werken samen aan het verminderen van het aantal slachtoffers en de schade door online fraude. Thuiswinkel.org is aangesloten bij deze multidisciplinaire aanpak en vertegenwoordigt de e-commerce sector.

    Kopie Van Kopie Van Ontwerp Zonder Titel
  • PayPal Beste Starter Award

    Gepubliceerd op 24 april 2024

    Naar aanleiding van de Shopping Awards zijn er interviews afgenomen met winnaar Anne de Korte van Dutchies en Maarten Zwaan, Market Leader PayPal Benelux & Ireland, sponsor van de PayPal Beste Starter Award.

    Shopping Awards 2 800X400
  • Oud-voor-nieuw regeling bij elektrische apparaten – wat is dat ook alweer?

    Gepubliceerd op 28 maart 2024
    Kennisartikel

    Met het oog op de circulaire economie, stelt de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (Raeea) regels op voor de inname van elektrische apparaten door winkels, waaronder webwinkels.

    Elektronische Apparaten 800 X 400